Via Meledes in Via di Destra

Dva tedna vnaprej mi Jakob Kovač (ČAO) napiše, da greva v nedeljo obiskat Vzhodni steber v Široki peči. Po vseh teh lepih dnevih se izkaže nedelja za najslabši dan v treh tednih, zato turo pustiva za naslednjič, saj si želiva popolno vreme za tako avanturistično turo. Po nekaj iskanja proti zahodu, saj je tam napoved ugodnejša, naleti na goro Zermula v Karnijskih alpah. Seveda se sliši super, saj tja ne zahajamo veliko zaradi dolge vožnje. Priključi se nama še njegov brat Matej in po slabih dveh urah prispemo na izhodišče, kjer nas loči 45 minut dostopa do fenomenalne skale. Najvišji del melišča nas pripelje pod smer Via Meledes (IV, 300m), kjer prvi raztežaj ponudi vrhunsko gladko skalo, z malo možnosti vmesnega varovanja. Druga kratka prečka v levo nič posebnega, nato pridemo do kotanje, ki ji sledi prvi detajl v desno čez kratek skok in po razu naprej, kjer se začne najlepši del, ki ga vidimo spodaj na sliki.

Par raztežajev res kompaktne pakleniške skale, za prste obliznit. Ves čas po platah sledimo naravnim razčlembam in skici, ki nas pripelje do izstopne rampe, ta pa v lažji svet in do vrha, kjer lahko opazimo ostanke prve svetovne vojne. Skratka v smeri pride prav kakšen metulj in vse vrste klinov, drugače pa je smer zagotovo vredna dolge vožnje, katera ves čas ponuja lepe razglede na italijanske planote in kompaktno skalo brez šodra.

Na vrhu smeri se spogledujemo in dogovorimo, da obiščemo še sosednjo smer Via di Destra (III+, 250m), saj sta smeri praktično ena zraven druge, sestop pa se opravi po bližnji ferati, tako smo na vstopu smeri v manj kot eni uri. Ta smer pa poteka po srednji rampi, po kateri skoraj celo smer plezaš po razu. V tej smeri smo našli en zatič in par vrvi okoli skalnih mostičkov. Smer je lahka, zato skoraj ves čas plezamo štajerca, ki pripelje do vrhnjega melišča, kjer odkrijemo zanimiv prehoden tunel, ki pripelje na drugo stran gore, po kateri sestopimo v dolino. Po tako lepo izkoriščenem dnevu je na parkirišču v koči sledila analiza ob pivu in domačem siru in polenti.

  1. Res dobro zgleda, mikavna skala in plate 🙂

Dodaj odgovor