Odsek

V Alpinističnem odseku Kranj, ki deluje pod okriljem Planinskega društva, smo združeni alpinisti in športni plezalci iz Kranja in okolice. Zavezani smo k ohranjanju alpinistične tradicije in spodbujanju športnega plezanja med mladimi. Naše delo temelji na strasti do gora in skupnosti, ki jo gradimo člani s prostovoljnim in pedagoškim delom ter tako vrhunskimi kot tudi ljubiteljskimi alpinističnimi in športno-plezalnimi vzponi.

Alpinisti 

Na zemljevid slovenske in svetovne alpinistične scene se je naše društvo zapisalo po letu 1975, ko smo z vrhunskimi uspehi Nejca Zaplotnika, zakoncev Štremfelj in Tomom Česnom doživeli preboj v svetovno elito. To tradicijo nadaljujemo z generacijami uspešnih posameznikov, ki krojijo vrh alpinističnega in plezalskega gibanja na državnem in mednarodnem nivoju.

V odseku nas je združenih približno 80 aktivnih članov, od tega okoli 25 alpinistov in alpinističnih inštruktorjev. Organiziramo tradicionalne skupne ture na bolj ali manj poznane plezalne destinacije, ledeniške ture in ledne tabore v zaledje centralnih Alp. Udeležujemo se odprav v tuja gorstva (Kirgizija, Peru, Aljaska, Centralne Alpe, Oman, Himalaja, Norveška …) in smo redni obiskovalci slovenskih in mednarodnih alpinističnih taborov, ki jih organizirajo Komisija za alpinizem ali druga društva. Že 10. leto organiziramo tudi alpinistični tabor Nejca Zaplotnika, ki privabi plezalce iz vse Slovenije.

Velik poudarek dajemo na delo z mladimi in alpinističnimi začetniki, kar zagotavlja nadaljevanje alpinistične tradicije v Kranju. Vsako leto organiziramo Alpinistično šolo, ki skrbi za razvoj med 20 in 30 tečajnikov, kjer se udeleženci spoznajo z letno in zimsko tehniko, turnim smučanjem, orodjarjenjem, lednim plezanjem, bivakiranjem ter drugimi vsebinami, ki so pomembne za varno gibanje v gorah in splošnemu spoznavanju alpinizma.

Poleg plezalnih izletov organiziramo tudi delovne akcije, kjer na pomoč priskočimo markacistom pri urejanju zahtevnih odsekov planinske infrastrukture, urejamo lokalni plezališči pod Krvavcem in v Preddvoru ter z izobraževanjem skrbimo za bodoči kader v vrstah gorskih reševalcev. Na domačem “ferajnu” vsak četrtek skrbimo, da skupnost živi, organiziramo pa tudi poučna predavanja, kjer se poleg domačih alpinističnih obrazov vabilu odzovejo tudi zanimivi gostje s še bolj zanimivimi dogodivščinami.

Športni plezalci

Pod okriljem AO Kranj delujemo tud nič manj številčni športni plezalci, ki skrbimo za razvoj vrhunskega in rekreativnega športa v Kranju. Na različnih lokacijah po Kranju z okolico organiziramo plezalne treninge za otroke, ki dosegajo odlične rezultate na lokalnem in državnem nivoju, z vrhunskima plezalcema Mio Krampl in Anžetom Peharcem pa posegamo po najvišjih mestih tudi v svetovnem in olimpijskem merilu.

Člani društva skrbimo za izvajanje tekem in delovanje Zahodne lige, ki zadnje leto beleži rekorden obisk, vsako jesen pa priredimo Plezalne dneve Kranja (PDK) s tekmo vseh kategorij v težavnosti za zaključek sezone. Poleg tekmovalne plati pa skrbimo tudi za razvoj plezanja v skali, saj vsako leto organiziramo šolo športnega plezanja ter več športnoplezalnih taborov in izletov za otroke in odrasle.