Odsek

Nesporno ima alpinizem v Kranju dolgo tradicijo. Po letu 1975, ko je Nejc Zaplotnik preko južne stene dosegel vrh Makaluja, je bilo le malo slovenskih vrhunskih uspehov, kjer ne bi sodelovali kranjski alpinisti. Največje uspehe so dosegli v Himalaji, kjer v zadnjih letih najbolj izstopata Česnova vzpona (Žanu in Lotse) ter Štremfljev vzpon na Južni vrh Kangčendzenge. Oba sta za svoje vzpone dobila mednarodno priznanje za najboljši vzpon leta (“Snežni lev” in “Zlati cepin”). Česen je poleg tega opravil pomembne vzpone v Centralnih Alpah in Dolomitih, neprekosljiv pa je tudi v kategoriji vseh vrst solo vzponov. Marija Štremfelj je že dolga leta najuspešnejša slovenska alpinistka in edina Slovenka, ki je bila na vrhu dveh osemtisočakov. Srečo Rehberger je bil na vrhuncu svoje plezalne poti najboljši slovenski predstavnik v športnem plezanju.

Alpinistični odsek trenutno združuje alpiniste in športne plezalce. Prvi so aktivni prav na vseh področjih od ekstremnega smučanja (M. Kranjc) do vodenja alpinističnih odprav (T. Jamnik) in vseh ostalih oblik alpinizma, drugi pa so uspešni tako na tekmovanjih kot pri plezanju v plezališčih.

Po zelo uspešnih letih je opaziti rahel padec v kvaliteti. Taka nihanja so normalen pojav v vsakem športu. Delo z mladimi, kateremu posvečajo veliko pozornost, pa je najboljše zagotovilo, da bodo kmalu prišli boljši časi.

Marija Štremfelj