Kamniška smer v Koglu

V nedeljo, 22.5., smo z Klemnom in Matejom imel plan iti plezat v Vežico. Ko smo štartali iz parkiršča za Orglice smo opazili, da so severne stene mokre, prav tako je gozd čisto premočen. Sprememba plana, pojdimo pogledat če je Kogel suh. Na poti v Konc smo se dogovorili da bomo plezali Kamniško smer. Med vožnjo smo opazili, da so južne stene suhe. Dober znak. Do stene Kogla smo dostopali čez gamsov sekret. Zaradi megle stene nismo videli, se dobro, da je Klemen že plezal v Koglu in je vedel kdaj mormo iz poti zaviti levo, da pridemo pod steno. Pod Virensovo smerjo smo odvrgli nahrbtnike se opremili in se dogovorili kako bomo plezali. Jaz plezam prve štiri raztežaje, Klemen naslednje štiri in Matej zadnje tri. Še dobro, da je bila celi dan megla saj bi nas sonce drugače dobro spekel.

Tretji raztežaj.

Smer to hitro ogreje, ker so že prvi trije raztežaji dobro pokonci, nato pa priplezaš do velike travnate police ki preči celotno steno. Sledita dva lažja raztežaja nato se začne težji del smeri.

Klemen v zelo lepi pokončni zajedi.

Za zadnje tri raztežaje je bil navrsti Matej, sedaj že dobro ogret je napadel ključni raztežaj. Lepa navpična zajeda se končna z previsno prečko na odlično polico.

Matej v zajedi.
Matej v detajlu.
Klemen v detajlu.

Za zaključek je sledila še popolnoma izpostavljena prečka, ki ni bila tako nedolžna kot je izgledala na prvi pogled.

Zaključna prečka.

Da je bil res vrhunski dan se je med plezanjem zadnjih dveh raztežajev dvignila megla in je posijalo sonce. Plezanje v troje je bilo super, ker smo se menjali na vsake štiri raztežaje in smo na vrh priplezali ravno prav zmatrani in naplezani. Plezali smo hitro in efektivno, za vzpon smo potrebovali približno 5ur.

Čas za sestop.

Sestopali smo z spusti po vrvi po Virensovi smeri, ki ima navrtana sidrišča.

Smer je nora, čeprav je dolga 260m se dodobra naplezaš. Skoraj vsi raztežaji so navpični težavnost pa ne pade pod 4.

Srečno!

Najlepši razgled nad Kamniško bistrico.

Dodaj odgovor