Prvomajska skupna tura: Bosna

26.4.2022 smo se odpravili na prvomajsko skupno turo v Bosno. Začeli smo s postankom v kanjonu Tijesno, kjer smo prenočevali v kampu Vrbas, ki se nahaja tik ob reki Vrbas, v bližini Banjaluke. Tu smo v štirih dneh obiskali različna plezališča, veliko frikali (občasno tudi v spremstvu kač 🙂 ), nekateri pa so se podali tudi v večraztežajne smeri.

Kamp Vrbas
Kamp Vrbas

Zelo zanimivo je bilo slikovito plezališče Kameni most, kjer se je zagotovo našlo za vsakega nekaj.

Kameni most
Plezališče Kameni most

V petek 29.4. smo imeli v planu obiskati plezališče v Pecki in nato prenočiti na travniku v bližini plezališča. Vendar na koncu smo se vsi skupaj strinjali, da je bolje, da prenočevanje v Pecki izpustimo. Tako smo se dogovorili z lastnikom kampa v Blagaju, da nas sprejme že dan pred načrtovanim prihodom. Petek je bil tako namenjen prevozu iz severo zahoda države na jugo vzhod, pospravljanju šotorov v Vrbasu in postavljanju šotorov v Blagaju. Preostanek dneva pa smo preživeli zelo različno. Nekateri so se že zjutraj odpravili v Pecko in tam preživeli večji del dneva. Medtem ko so se drugi podali v večraztežajne smeri v kanjonu Tjesno, saj je bil to edini primeren dan v času bivanja na tej lokaciji, ter se šele popoldne odpeljali proti jugu države. Pri čemer so nekateri v celoti izpustili postanek v Pecki, saj je do nje velik ovinek. Zvečer pa smo se vsi skupaj zbrali v kampu Aganovac. Kjer smo imeli pravi mali podvig postaviti vse šotore v zelo otesnjeni kamp. Vendar uspelo nam je 🙂 .

Kanjon Tjesno
Kanjon Tjesno
Kamp Aganovac
Kamp Aganovac

Preostanek ture smo zatem prenočevali v omenjenem Kampu Aganovac v mestu Blagaj, ki leži v neposredni bližini Mostarja, tako da je bil ogled znamenitega starega mostu skoraj obvezen 🙂 .

Stari most v Mostarju
Stari most v Mostarju

V mestu Blagaj pod veliko steno, ob Derviškem samostanu izvira reka Buna. Pogled na izvir je zares fascinanten.

Derviški samostan ob izviru reka Bune
Derviški samostan ob izviru reke Bune

V bližini se nahaja slikovito plezališče s številnimi sektorji, nekateri izmed njih so dostopni preko zahtevne ferate preko kanjona. Najbolj znameniti sektor je zagotovo Rebro, v katerem se nahaja dokaj na novo postavljeni bivak, ki je prava atrakcija za fotografe. Iz tega sektorja se vidi v prej omenjeni kanjon.

Plezališče Blagaj, sektor Rebro
Plezališče Blagaj, sektor Rebro

Nekateri so se tudi na tej lokaciji podali v večraztežajne smeri. Sped drugi pa so obiskali plezališče Stolac, do katerega se po zapustitvi Mostarja vije vijugasta cesta, ki ves čas ponuja prečudovite razglede na samo mesto in njegovo okolico. Prav tako se na mesto vidi iz samega plezališča. V plezališču so speljane številne nove smeri, ter tudi nekaj večraztežajnih smeri. Edina težava v tem plezališču so bile številne krušljive skale, vendar po našem obisku so smeri zagotovo postale bolj očiščene 😀 .

Zadnji dan, ponedeljek 2.5., je bil namenjen pospravljanju šotorov, pakiranju in potovanju domov. No, nekateri so naredili še postanek na ferajnu 🙂 .

Sicer pa se je veliko dogajalo tudi ob samem plezanju…

Kresovanje :) v kampu Aganovac
“Kresovanje” 🙂 v kampu Aganovac

Dodaj odgovor