VIII. Tabor Nejca Zaplotnika

Od 21.8. do 23.8. je potekal že osmi tradicionalni Nejčev tabor na Ledinah. Zbralo se je okoli 30 plezalcev iz osmih alpinističnih odsekov (AO Kranj, AO Jezersko, AAO, ČAO, AO Železničar, AO Radovljica, AO Ljubljana Matica in AO Zagreb Matica), s čimer je bil dosežen namen tabora; znotraj- in med-ferajnovsko druženje. Predavanja to leto ni bilo, po besedah načelnika sta bila večera namenjena klepetu ob dobri hrani in pijači, kar se je uresničilo in to uspešno!

V petek in soboto je bilo vreme idilično, zato se je (predvsem v soboto) temu primerno veliko plezalo, v nedeljo pa se je opogumila le ena naveza.

 

Preplezane smeri po dnevih:

Petek, 21.8.

Dolgi hrbet; Jubilejna smer; V/IV, 500 m; Katja Gosar in Denis Tepeš (oba AO Ljubljana Matica)

Sobota, 22.8.

Dolgi hrbet; Trikot; VI/V, 500 m in greben Skuta – Rinka; III/II; Matej Šadl (AAO) in Gašper Ravnjak (ČAO)

Kranjska Rinka; Kaprica; V-/III-IV, 350 m; Saša Požun, Bojan Vardjan in Vesna Meden (vsi AO Železničar)

Grintovec; nekje med Smerjo ob kaminih in Črno počjo, prbl. 420 m; David Kozjek, Vid in Tine (vsi AO Železničar)

Dolgi hrbet; Jubilejna smer; V/IV, 500 m; Jernej Žižek (AO Radovljica) in Ante Vujinovič (AO Ljubljana Matica)

Dolgi hrbet; kombinacija smeri: začetek po (verjetno) prvenstveni varianti levo od Zahodne smeri po zelo očitnem razu (150 – 200 m), nadaljevanje po Nemški smeri in Smeri po zgornji gredini, skupaj okoli 700 m. Skala z izjemo prvega raztežaja ni najboljša; Miha Zupin, Meta Cerkovnik, Tomaž Podberšič

Koroška Rinka; SZ raz, Luka Špiljak (AO Zagreb Matica), Katja Gosar in Denis Tepeš (oba AO Ljubljana Matica), poskus

Dolgi hrbet; Indijansko poletje: VI+/V, 400 m; Nejc Cerkovnik in Katarina Rogelj

Velika baba; Nova centralna smer; IV+, 700 m; Vlado Huber, Timea Urdih in Jerneja Šubic ter Luka Legat in Miha Tršan

Greben Rinka – Skuta; III/II Jaka Capuder, Bine Pevec, David Jovanovski (vsi AO Jezersko) in Anže Iskra

Nedelja, 23.8.

Dolgi hrbet; Povšnarjeva zajeda; VII, 500 m; Gašper Pintar (AO Ljubljana Matica) in Miha Zupin, verjetno 4. ponovitev smeri

 

Vtisi iz smeri:

Kaprica:

“Orientacija v smeri je lahka, tudi opis je dokaj točen. Smer je pa precej podrta in zahteva veliko previdnosti. V smeri smo pustili 3 kline, na enega starega pa smo naleteli pod detajlom. Plezali smo dobrih 6ur.”

Vesna Meden

Jubilejna:

“Bols kamin pofajtat kot mal v plate zarint :D”

Jernej Žižek

Povšnarjeva zajeda:

“Opravila sva verjetno četrto ponovitev, kar se pozna tudi na opremljenosti. Manj plezana klasična smer, ki sta jo prva preplezala I. Kalan in S. Rehberger je zahtevala kar nekaj vihtenja kladiva. Vreme pa je na najino srečo tudi zdržalo. :)”

Miha Zupin

Nova centralna smer:

“K sreči sva bila druga naveza in nisva rabila tolk čakat, kot vsi ostali za nama. 😀 Smer je zadovoljila pričakovanja po lepih platah. Vsaj eden iz naveze je užival v njih :P” Iz smeri sva pa izstopila ravno, ko je sonce posvetilo na vpisno skrinjico, tako da sva se izognila vročini v steni.”

Luka Legat

“V soboto sem z Vladotom in Timeo plezala Novo centralno na Veliko Babo. Smer je bila kar lepa, vendar dolga in naporna. Ker je bila v smeri res gužva (našteli smo vsaj 9 navez), se je vse skupaj še bolj zavleklo kot smo pričakovali, za nameček pa je naša naveza še malo zalutala (vmes smo plezali še po stari centralni in pa mimo poti po ruševju).”

Jerneja Šubic

Indijansko poletje:

“Preplezana smer se ponaša s konstantnimi težavami po celi njeni dolžini. Raztežaji, dolgi polnih 60 m, res ponudijo hitro premikanje po njej, vendar dodajo tudi nekaj trenja. S Katarino sva se naplezala v izpostavljenih prečnicah, pokončnih zajedah, na koncu pa še v labirintu zgornjega dela stene Dolgega hrbta. Za sestop smo združili moči še z dvema navezama in tako je spust hitro minil v družbi. Na koncu je sledilo še obujanje plezalnega dne z ostalimi udeleženci na Ledinah. To druženje pa je ravno najboljša posledica tabora.”

Nejc Cerkovnik

Greben Rinka-Skuta

“Iz Ledin smo se odpravili preko Koroške in Kranjske Rinke na greben med Kranjsko Rinko in Skuto ter nato čez Štruco  in čez Dolgi hrbet na Mlinarsko sedlo do Češke koče, nato pa sem sam nadaljeval pot do Ledin. Sama tura je bila zelo dolga,plezalsko ne zahtevna vendar je bil greben kar precej krušljiv, zato je bila potrebna velika zbranost. Priporočam vsem tistim ki niso veliko plezali v hribih, saj kot je rekel naš vodja Jaka ” treba sej navad’t šodra”.”

Anže Iskra

 

Vtisi s tabora:

“Še enkrat hvala za povabilo. Super vikend je bil!”

Vesna Meden

“Na tabor sem prišel prvič. Potekal je v odličnem vzdušju, kot sem si tudi predstavljal. Od ostalih mladih alpinistov sem prejel veliko novih izkušenj in doživetij, ki jih uživamo ob raziskovanju naših in tujih hribov. Kljub sproščenemu vzdušju je bil tabor zelo dobro organiziran.”

Matej Šadl

“Tabora sem se udeležil že tretje leto zapored in še nikoli nisem bil razočaran. Dekleta so lepo skrbela za nas in nam postregla dobrote, katere so nam pripravljali v kuhinji. Lepo je bilo videti nove in pa tudi kakšne stare obraze. Kljub temu, da sva se s soplezalcem tabora udeležila v petek in soboto, torej brez nedelje, sem se imel zelo, zelo lepo. Smer, ki jo nama je pomagal izbrati Miha, je izpolnila vsa pričakovanja. Hvala PD In AO Kranj, nazdravljam na čim več takšnih akcij/taborov in medsebojnega povezovanja, več : prispevek ČAO

Gašper Ravnjak

“Čeprav letos malo krajše, vseeno vredno obiska. Srečanje, abzajl in sestop treh navez pa edinstveno doživetje. :)”

Jernej Žižek

“Tabor je po moji oceni dobro uspel: imeli smo se fino, družba je bila super, kar nekaj se je plezalo in zopet smo odkrilo kakšno pozabljeno smer. Udeležba je bila boljša kot preteklo leto. Slaba nedeljska napoved v dneh pred taborom pa je botrovala, da v nedeljo ni bilo opravljenih veliko vzponov, čeprav je dober del dneva “vreme držalo”.

Se drugo leto spet vidimo! :)”

Miha Zupin

“Prvič sem se udeležil medferajnovskega tabora in moram rečt da mi je bil zelo všeč. Jubilejna smer je bila zelo lepa in z dobro družbo sem preživel res prijeten dan, ki smo ga zaključili v koči ob skupni mizi. Hvala za dobro organizacijo in lep vikend in se definitivno še kdaj udeležim :)”

Denis Tepeš

“Tabor je bil lepa izkušnja, upam da se ta tradicija še dolgo ohrani.”

Jerneja Šubic

Katja Gosar je svoja doživetja strnila v zapisu na naslednji strani:

prispevek AO LJ Matica

 

 

Vse na taboru žal ni potekalo brez težav, zgodila se je namreč tudi nesreča – padec v smeri, kar nas vedno znova opozarja na to, da se ukvarjamo z lepo, a nevarno dejavnostjo.

Hvala KA za finančno podporo (za brezplačno spanje za udeležence tabora), PD Kranj za organizacijo in podporo ter hvala oskrbnikom za prijazno in dobro postrežbo.

Na svidenje prihodnje leto! 🙂

 

Dodaj odgovor