Gimnazijska naveza v smeri Geršak-Grčar

V četrtek, zadnji dan meseca junija sva se s Katjo Kepic (skupaj sva sedela v gimnazijskih klopeh :D) odpravila v Vežico. Za mojo prvo smer letos in njeno prvo sploh v hribih sva izbrala smer Geršak-Grčar. Smer se ponaša z res odlično skalo in je zelo dobro opremljena  z izjemo zadnjih izstopnih raztežajev po Neznani smeri (sidrišča so navrtana, klinov je dovolj tako, da nekaj frendov zadostuje za varen vzpon). Nekoliko več težav kot s plezanjem sva imela s samim dostopom in sestopom :P. Iz tega razloga sem se odločil, da bom dostop in sestop natančneje opisal in s tem mogoče olajšal pot naslednjim ponavljalcem.

 

VEŽICA DOSTOP/SESTOP:

DOSTOP:

  • S Kamniške Bele: Parkiraš na parkirišču ob cesti (rdeča tabla za Presedljaj in slap Orgljice). Slediš belim tablam za slap Orgljice. Pri slapu desno navzgor v breg, stezi slediš dokler ne PREČKA hudorunika tam po zlizanem žebu navzgor (je treba kr mal poplezat). Če si prav boš naletel na sidrišča za abseil. Nato slediš poti, ki te pripelje na melišče pod steno [2-3h].
  • s Korošice: pod stenami Dedca in Vršičev, nato navzdol po melišču pod steno Vežice (1h).

SESTOP:

  1. za smeri v levem zgornjem delu je najbolje, da se povzpnemo na vrh Vežice. Nato po grebenu Vršičev med ruševjem proti severu do grape med smerema 21 in 22 (Pripravniška smer in S.P.I.N.) v Vršičih. Skoku v sredini se izognemo levo (gledano navzdol). Grapa nas pripelje na veliko očitno melišče Šraj Pesek in nato pod steno v smeri Korošice/Kamniške Bele.
  2. Če se vam zdi sestop po varianti 1. prevel tvegan nadaljujte pot po grebenu Vršičev vse do prehoda med Dedcom in Vršiči. Po mojem mnenju najbolj varen, enostaven in konec koncev tudi najhitrejši sestop saj sem zasledil objavo (2015), da je pot med borovci očisčena 😀
  3. Za smeri v desnem delu je možno sestopiti desno po rušnatem grebenu ob robu stene navzdol na polico v steni. Po njej do žleba (Lahova smer). Po njem spust po vrvi 20m navzdol, nato po razbiti gredi navzdol do Akademske smeri. Spust po vrvi na melišče pod steno (60m!).

Dodaj odgovor