Ankogel (3246m)

Ocena: z malega Ankogla ali z Ankogla naokrog – turni smuk, z vrha na mali Ankogel – alpinistični spust.

Kar nekaj Slovencev je izkoristilo sončno nedeljo 3. aprila 2005 in zadnji vikend delovanja žičnice za obisk Ankogla. Že naša skupina je štela kar 10 članov.
Po 150 km vožnje smo avtomobile raztovorili na spodnji postaji žičnice in jih odpeljali nazaj na žel. postajo v 5 km oddaljen Malnitz.
Iz zgornje postaje žičnice, na ca. 2600m smo najprej prečili južno pobočje, nato pa se s srenači povzpeli na sedlo in peš na Mali Ankogel.
Od tu so nekateri začeli spust po že dobro zvoženemu pobočju na sever v Radeckalm. Ostali smo se vzpeli na vrh, odkoder sva s Tofsijem odsmučala nazaj na Mali Ankogel, drugi pa po ledeniku severovzhodno okrog vrha in se v Radeck Alm-u priključili našem spustu.

Snežne razmere: vršna flanka ravno prav omehčana in dobro zasnežena, z Malega Ankogla najprej nekaj pršiča nato zvožena kloža, spodaj pa lepo trdo, cesta ojužena, a s smučmi prevozna vse do mostu na začetku vasi, le nekaj 100 m pred železniško postajo.

Razgled: Triglav, Mangart, Jalovec, Hochalmspitze, Hocharn, Sonnblick, Schareck, Großglockner…

Vlak vozi vsake 1,5ure. Cena na osebo 2,20 EUR (nad 7 ljudi). Žičnice obratujejo še do petka 8. aprila 2005, in začnejo voziti ob 8:30. Enosmerna karta stane cca. 14 EUR.

Smučarji: Klemen, Tanja, Eva, Leni, Mare, Urša, Tomaž, Tofsi… in border Jure.

Klemen Malovrh

Dodaj odgovor