Jugozahodni raz na Mangart

Malo pozen utrinek ampak vseeno…bolje pozno kot nikoli. 😀

V nedeljo 9.7.2023 smo 2 navezi napadli Jugozahodni raz na Mangart. 4 član ČAO-ta (Miha Kiter, Matjaž Vehovec, Miha Jernejčič in Sanja Stare) sva se pridružila Ana Kern in jaz.

Štart je bil za destinacijo kar primeren. Ob 4:00 smo se srečali ob kavi na OMW pri Radovljici. Vožnja do parkirišča pod Mangartom je minila brez problema in že si nadevamo ruzake in grizemo kolena do vstopa v smer po lepih zelenih travnikih.

A ke gor se gre pogled
JZ raz v jutrani svetlobi

Razdelimo se v naveze. 1. naveza Miha K., Matjaž V. im Sanja S. in 2. naveza Ana.K, Miha J. in Matej V.

1.naveza začne z smerjo medtem pa ostali lahko še malo poklepetamo na štartu. Kmalu je klepeta konec in že sem v skali in se prebijam skozi prvi cug.

Ana in Miha na koncu prvega raztežaja. po opisu je to ta lepi svet 🙂

Kmalu sem na štantu kjer me čakata Matjaž in Sanja. Drugi cug ponudi lep kamin za detail ki se ga da res lepo preplezati. Še vedno smo si naveze kar lepo sledile.

3 raztežaj se začne s malo čudnim skokom, a se ga da lepo rešiti, po njem imaš pa na izbiro ali se malo matraš levo po poči ali pa desno obideš in si že vn iz detaila. Še malo in si pred glavnim delom smeri.

Glavni del cele smeri je plata, ocena IV. H sreči je kar dobro navrtana tako da strahu pred tem ni da bi bilo treba zabijati ali vstavljati svoja varovala. Sama plata je zelo lepo plezljiva.

Po plati smo se prebili samo še skozi eno lepo III.

Predzadni cug…same plate.

in že smo na izstopu iz smeri. Po kratkem sprehodu se priključimo slovenski smeri na Mangart.

Gužva v Slovenski smeri.

Še malo gužve, ker je bil res lep dan in je bil Mangart kar oblegan smo na vrhu. Zaslužen sendvič in nastavljanje soncu.

Veselje na vrhu.

Spust po Italjanski smeri do sedla. Nato pa malo noge namičit v Rabeljsko jezero in na analizo in pico v Kot. Odlično preživeta nedelja in fajn plezarija.

Jugozahodni raz: IV/II-III, 400 m

Dodaj odgovor