Kramarca in poskus Slovenske

Že mesec nazaj so bile super razmere v severni steni Storžiča, ampak se nam časovno ni uspelo uskladiti, poleg tega pa je zapadel še nov sneg. Zato se v nedeljo, skupaj z Jakobom Kovačem iz ČAOta in njegovim bratom Matejem, podamo proti Kramarjevi smeri. Od predhodnikov izvemo, da se lahko parkira 10 min hoje stran od pričetka snega. Tam si nadanemo smuči in sopihamo do znamenitega vstopa v grapo. Teoretično se je možno pripeljati do doma pod Storžičem tudi z avtom na 4×4 pogon.

V smeri najprej naletimo na dva zasnežena skoka pod bivakom, kjer je še ravno dovolj snega za previden prehod čez njiju. Kmalu za bivakom nas pričaka kopen kamin, ki ga brez večjih težav obidemo po levi strani mimo borovcev. Po dolgi in zasneženi grapi nas pričakata še dva krajša skoka, ki sta vidno slabše prekrita s snegom, ampak se po skupni odločitvi strinjamo, da vrv ostane v nahrbtniku.

Za zaključek je pred nami samo še prečka in krajši sprehod do vetrovnega vrha, kjer si zapnemo smuči in odsmučamo na severno stran po Petem Žrelu. Smučarske razmere so zelo raznolike, saj je podlaga precej naluknjana od predhodnikov, sneg pa večinoma grifig, mestoma skorja in ponekod južen.

Glede na super razmere v Kramarci je ideja za naslednji podvig Slovenska smer v severni Triglavski steni, ki je glede na opise predhodnikov odlično narejena, z izjemo skoka v Bučerjevi grapi. Na parkirišču pri razcepu za Cmir je že nekaj avtov, kljub temu, da je prepoved vožnje v dolino Vrata vsaj do 23.3. V družbi Hane Zelič in Luka Legata do poti čez Prag naletimo na nekaj krajših prekinitev snega, do razcepa za Slovensko smer pa je sneg že močno ojužen, saj je bilo ponoči oblačno in temperature nad lediščem. V danih razmerah nam smer ne diši preveč, zato se nam hitro porodi ideja z vzponom po poti čez Prag do Doma Valentina Staniča in smuk za Cmirom.

Ta plan se je seveda v danih razmerah izkazal za ugodnejšega, saj je pot dobro zalita, na nekaterih mestih pa iz snega kukajo klini in zajle. Po zadnjem skoku si ponovno nadanemo smuči in odhitimo do poletne plaže pri domu, kjer si privoščimo zasluženo pavzo. Smuk za Cmirom je zaenkrat še neprekinjen, smo bili pa vmes v dvomih, ali ne bi smuči rajši zamenjali za plavutke haha. Smuka je možna do začetka gozdu, tako da je trenutno potrebnih še 15 minut do avta.

Dodaj odgovor