Kozorogova z variacijami

Sicer nisem imela namena ničesar pisati, ampak po prepričevanju nekaterih pa mogoče res ne bi škodilo – tako da, tale utrinek je samo zate, Matic 😀

V soboto, 11. 2., sva se s Katarino Rogelj podali v Kozorogovo smer v Begunjski Vrtači. Smer sta letos že plezala člana AO Radovljica in sta povedala, da razmere so – za skalo 😀 Ledni vijaki se, tokrat, po vsem tem plezanju ledu niso znašli v ruzaku, so se pa klini, frendi, jebice in kladivo (poleg zimske opreme).

Priznam, da sem bila malo na trnih na vstopu (ampak tako, pozitivno), ker je bil kar konkreten, pokončen miks na vstopu, tega pa nisem velikokrat (beri: nikoli) plezala. Ampak v skrbeh nisem bila, ker je Katarina suvereno vodila vstopna raztežaja. Klinov nama ni bilo treba zabijati, ker jih je že nekaj notri, prostor pa je bil tudi za frende. Nadaljevali sva po grapi do naslednjega skoka, ki sva ga obvili rahlo po levi, saj ni bil narejen. Tukaj je na izstopu sledil še kar siten detajl – plezanje navzdol po dvometrskem, rahlo previsnem, skalnem skoku, posutem z nepredelanim snegom. Za varovanje sta v prečki prišla prav dva frenda, jaz pa sem si nehote izbrala malo težjo varianto, ki je, gledano navzdol, skrajno desno, čisto na koncu prečke, medtem ko je Katarina šla kakšen meter bolj levo in so bile težave malo manjše, vendar enako zahtevne.

Pogled navzgor nama je sporočal, da naslednji skok ravno tako ni narejen, zato sva na tem mestu naredili obvoz v AGT in potem po prehodih prišli do izstopa. Sneg je bil na plaznicah super, ampak ta mesta so bila redka – večinoma sva gazili do vrha. Nekje do kolen, nekje do gležnjev. Sneg na plezalnih mestih v smeri je bil večinoma nepredelan. Naju je pa presenetil še en detajl, kateremu sva se kasneje nasmejali – plezanje čez previsne borovce in boj z njimi 😀 zatikanje cepinov za veje mogoče res ni najlepša tehnika, ampak, ko nič drugega ne prime, je tudi to super 😀 V izogib prihodnjim zatikom, sva se tokrat ponovno ločili od sledi predhodnikov in zavili res levo v očiten izstop AGTja.

Na vrhu naju je pričakalo toplo sonce in skoraj brezvetrje. Lahko bi rekli, da sva izkoristili dan 🙂

Hvala, Katarina, za to super izkušnjo in super dan!

Vstop v smer
Katarina v akciji

Drugi raztežaj
Obvoz skoka
Pogled nazaj na obvoz
Katarinina varianta tukaj je bila boljša kot moja, ki je šla bolj po desni
Napačen obvoz (levo je pravilno, midve sva šli tukaj naravnost do vrha), kjer te zadaj na izstopu levo pričakajo tisti previsni borovci, ki sta jih dobro prekopala že Radovljičana 😀
Roza-vijolična kombinacija na soncu – drugače se smejeva, haha 😀

  1. Hvala Urša, kar zardevam! <3
    Čestitke za vzpon, zanimive razmere. Dobri sta! Je definitivno vredno objave tudi za ostale haha!

    1. Haha Matic, z veseljem!:)))

Dodaj odgovor