Kuštrasta v Rušici

V soboto sva šla z Matevžem na sonce v Kuštrasto smer v južni steni Rušice (V/IV+ 250m).

Prijetno sva bila presenečena, ko sva bila v 50 minutah pri Bivaku pod Špikom, namesto v 2h kot piše v Slovenskih stenah (od Martuljka se da še nekaj po makadamu z avtom). Od tam smo v slabe pol ure pod južno steno Rušice. Okolica je čudovita z direktnimi pogledi na impresivni steni Špika in Frdamanih polic, rastlinje pa odeto v jesenske barve. Razen na parkirišču cel dan nisva srečala nikogar, plezala pa sva večinoma v kratkih majicah.

Poteku smeri ni težko slediti. Prva polovica smeri je bolj kosmata, vendar že po dveh raztežajih prevladuje skala. V osrednjem delu je skala že vrhunska in plezanje zares uživaško, v zadnjem delu pa se začne nekaj več kaminskih težav.

V zadnjih treh cugih (nekaj sva jih združevala) sva tako oba na določenih mestih pošteno zašvicala. Prva težava je doletela Matevža, ki je napadel kamin na desni namesto obvoza po levi kot na skici, meni pa pustil metulja sredi tega kamina, da ne bi imel kakih idej plezat po lažjem terenu :). Kot drugi v tem delu nisem imel večjih težav, saj sem ga lahko splezal bolj po zunanji strani. Sem pa takoj v naslednjem raztežaju dobil svoj kamin: ta je bil v spodnjem delu prav lep, zgoraj pa se je ožil in ožil, dokler nisem mogel ne naprej ne nazaj. Hkrati je ta del popolnoma zlizan od vode in ne nudi nobenih oprimkov za noge in roke. Tu sem kar nekaj minut švical, odstranjeval ruzak s sebe, nezaupljivo gledal star zarjavet klin in končno zborbal z odstranjenim ruzakom in s pomočjo zagozdenega kamna na vrhu kamina. Tu se res splača že takoj odstranit ruzak.

Sledi zadnji, izhodni raztežaj, ki je kaminski kot prejšnji, na čistem vrhu pa ponudi še zanimiv prehod iz kamina ven iz stene skozi majhen preduh, ki se ga razen zadnjih nekaj metrov sploh ne vidi. Tu lezemo do vrhnjega dela kot običajno obrnjeni proti steni, na vrhu pa se da obrnit in razkrečeno prikorakat do preduha, do katerega sledi travmatičen korak, in že smo na vrhu. Težko ni, je pa psihično kar napeto :).

Varovanja je postavljenega kar precej, je pa marsikateri klin že precej star in zarjavet, tako da se ni za zanašat nanje. Hkrati je stena južna in ne omogoča ravno neomejenega postavljanja zaščite.

Abzajlala sva iz sosednje smeri. Na vrhu Kuštraste se vzpnemo kakih 10m po grapi, nato pa prečimo levo do velikega macesna, opremljenega s kar nekaj prusiki.

Čudovit dan in dobra izbira smeri za ta čas.

Dodaj odgovor