Mala Mojstrovka, Zahodni raz

V soboto sva šla z Jankotom plezat Zahodni raz v Malo Mojstrovko (III-IV 300m).

Dostop je iz Vršiča na severno stran Mojstrovke, mimo ferate in Severnega raza in po grapi navzgor do sedelca. Najin prvi cilj je bil sicer Spominska smer Janeza Robiča, ki se začne 20m nad vstopom v grapo, a sva zaradi slabega vremena in neočitnega vstopa nadaljevala do vrha grape do Zahodnega raza.

Ravno, ko sva se začela opremljati pod začetnimi IV+ ploščami, je začelo deževati. Po nekaj obotavljanja sva se odločila, da kljub temu nadaljujeva in potrenirava še plezanje v takih razmerah.

Smer sva plezala le v 4ih raztežajih (~60m, 50m, 40m, 30m) namesto v ~6, kot po skicah. Prvi raztežaj pelje čez lepe plošče, nato pa čez detajl smeri čez rahlo trapasto (a nabito) prečko v desno do raza. Drugi raztežaj (II/III) pelje po razu in skozi odprte kamine, skala postaja postopoma bolj podrta. Tretji raztežaj je pred še eno rahlo hecno prečko v levo, kjer se najprej spustimo malo dol, nato pa plezamo po podrtiji (označeno kot kamin) navzgor. V suhem bi se verjetno tu sprehodila, je pa mokrota dobro namastila skale, tako da je bil potreben kak bolj previden korak.

Tretji cug nas pripelje do štanta v lepi, varni lopici. Tu Janku v hecu rečem evo, zdaj si pa daj duška na podrtiji, sem dobro skrit. Tu plezanje poteka po navpično postavljenih naloženih podrtih skalah, označenih kot kamin, ki v mokrem spominjajo na jamsko plezanje (mogoče potrebujemo nov simbol za ta tip skalnih tvorb?). Janko opombo vzame resno in kmalu mimo zleti nekaj odstotkov Male Mojstrovke. K sreči je vreme slabo in za nama ni navez, tako da hudega ni. Skale so pa verjetno res dol letele kakšno minuto..

Tu se izpleza čez steno in nadaljuje peš do vrha Male Mojstrovke.

Smer je sploh v zadnjih dveh cugih taka ta prava, avtentična, avtohtono slovensko podrta. Bonus je plezanje v dežju :). Kljub temu sva v smeri zelo uživala, saj tudi tako plezanje predstavlja svojevrstno izkušnjo, izziv in doživetje.

Dodaj odgovor