Tečajniki na urjenju zimske tehnike

V soboto, 8.1. 2022, smo tečajniki AO Kranj imeli zimsko tehniko, ki je potekala na Krvavcu. Zbrali smo se ob 7:30 na parkirišču na planini Jezerce in se po 30 minutni hoji ustavili malo višje od Kriške planine. Dan se je začel z zelo lepim, jasnim, rahlo vetrovnim a predvsem hladnim jutrom (-10°).

Razdelili smo se v 3 skupine po 8 tečajnikov. Skupine so krožile med različnimi postajami. Nasa skupina je začela na postaji, kjer smo izdelovali sidrišča v snegu in se abzajlali. Predvsem je bilo zanimivo, da lahko taka snežna luknja v obliki črke T, ki je globoka vsaj 30 cm, zadrži tako težo in pritisk pri spuščanju. Upam, da bomo tako pogumni iz zaupljivi tudi v praksi 🙂

Naslednja postaja je bila zaustavljanje s cepinom. Za povečanje in približek hitrosti, ki v realnosti pri zdrsu lahko nastane, smo dodali še plastično vrečo. Glede na poskuse pri zaustavitvi s cepinom smo spoznali, da je potrebno pri tem veliko dodatnega treninga.

Tretja postaja je bila varovanje napredujočega in varovanje drugega v navezi. Pri varovanju napredujočega je predvsem pomembno, da se plezalca dogovorita, po kateri strani varovalca bo plezalec plezal. To je ključno, zaradi ustavitve v primeru padca. Pri obeh primerih je pomembno, da smo dobro vkopani in zasidrani z nogami.

V drugi polovici dneva pa so nam GRS-jevci predstavili postopek iskanja zasutega, uporabo lavinskega kompleta in prerez snežne odeje. Predvsem je pomembno, da poznamo svojo opremo in da pred začetkom ture s so-pohodniki testiramo, če le ta oddaja oz. sprejema signal.

Velikokrat slišimo, da je v primeru zasutega pomembnih prvih 15 minut tovariške pomoči. Najti zasutega pod tako gmoto snega, se mi je pred sobotnim tečajem zdelo nemogoče. Po sobotni praksi pa smo bolje spoznali natančnost žoln pri sprejemanju oz. oddajanju signala in videli, da lahko ob dobri praksi ter posledično hitrem reakcijskem času, pravočasno nudimo pomoč.

Dan smo zaključili z analizo ob pozni popoldanski uri. Zaključek smo si popestrili z odličnim kuhanim vinom in štrudlom 🙂

Lep zimski pozdrav! 🙂

 

Dodaj odgovor