Zvitorepson v Krofički

V soboto smo šli z Mihom in Maticem plezat navrtano smer Zvitorepson v Krofički (V+/IV+, 260m).

Nekaj čez 6 smo štartali iz Kranja čez Pavličevo sedlo do Logarske doline. Od parkirišča pri Domu planincev smo v slabi uri pri koči na Klemenči jami na zajtrku. Od tam se gre kake 10 minut po poti proti Ojstrici, nato pa okrog 40m naprej od točke, kjer pot preči grapo, ostro levo po potki pod steno. Vstop je pri drugi luknji, pri kateri prečimo desno.

Smer je dobro navrtana, postavljanje dodatne zaščite ni bilo potrebno. Kvaliteta skale nas je pozitivno presenetila (glede na slabo oceno), sama smer pa ponuja obilico lepega kaminskega plezanja. Prvi raztežaj je bolj za dostop do stene, vsi nadaljnji pa so zanimivi in zelo uživaški.

Sestop je relativno enostaven in ga ni težko najti – na vrhu se vzpnemo par metrov do grebenčka in takoj vidimo potko, kateri sledimo. Vmes sta dva skoka, opremljena z vrvmi, za njima pa zavijemo desno navzdol po grapi in končamo malo višje na planinski poti, po kateri smo pristopili.

Krofička je opremljena z veliko navrtanimi smermi in po tokratni odlični izkušnji smo prepričani, da jo bomo še obiskali. Po povratku in osvežitvi v dolini sem sam nadaljeval do koče na Ledinah prespat in naslednji dan plezat popolnoma drugačno vrsto petice (Nedeljsko smer), ki pa bo opisana v drugem utrinku.

Vodniček Krofička: https://www.aocrnuce.si/content/dokumenti/Vodni%C4%8Dek%20Krofi%C4%8Dka.PDF

 

Dodaj odgovor