Nova centralna v Veliki babi

V četrtek sva s Katjo plezala Novo centralno v Veliki babi (IV+, 700m).

Na Jezerskem sva hitro in po dobri uri dostopa stojiva pri rumenem krogcu, ki označuje vstop v smer. S sabo imava popolno opremo, čeprav je smer navrtana.

Po nekaj lažjega poplezavanja se pri prvih platah naveževa na dva 60m štrika. Že na vrhu tega cuga vidim, da mogoče 60m štrik ni bil idealna izbira – Katjino opozarjanje o koncu štrika se začne prekmalu in komaj dosežem sidrišče. Z gurtnami mi ga je uspelo ravno toliko podaljšat, da je bilo uporabno. S 70m štrikom bi šlo verjetno lepše.

V naslednjih cugih je bilo z doseganjem izdelanih sidrišč še slabše in kmalu sva kar obupala nad njimi. Končno opreme nisva nosila za brezveze! Prav je prišlo vse: metulji, jebica in še celo klin sva zabila!

Sama plezarija je bila luštna, a z izjemo plošč zelo enostavna. Po kalibraciji na dolomitske štirice se IV kamin tule zdi bolj II/III :).

Najbolj všeč mi je bil raztežaj, kjer se pleza po ploščah desno od kamina in pa 50m plošča, ki jo Mihelič opisuje kot najlepšo. Večina plošč je sicer dovolj razgibanih, da se po njih pleza mirno. Nekateri deli pa so ravni in gre po par metrov čisto na trenje in z rokami le za ravnotežje.

Po tej 50m plošči pa ja najina navigacija odpovedala: Že do sem naj bi srečala nekaj zelenih puščic, a jih nisva opazila. Na vrhu teh plošč je bil že na ravnem zadnji svedrovec, ki sva ga srečala. Tam naj bi šla čez 15m prag v desno. No tam sva res šla desno (naravnost borovci in ravnina), vendar ni bilo na spregled ne klina ne svedrovca, pa tudi sama skala ni dajala občutka, da bi nekdo tam čez peljal smer (podrto).

Nekaj časa sva neuspešno iskala nadaljevanje smeri, čez čas pa obupala in šla po svoje. Čez nekaj cugov prideva mimo očitnega macesenčka iz opisov in naprej proti vrhu, kjer se sredi borovcev razveževa in se sprehodiva do vrha.

Plezala sva kar dobrih 8 ur. Na vrhu (spet) malica in sestop čez lep greben proti Mali babi in čez Jenkovo planino. Čez dve uri in pol še na analizo na pivo ob Črnjavo ujet še zadnje žarke dneva.

 

  1. Bravo!! Hvala za lep, izčrpen in uporaben utrinek 🙂

  2. Meni so za 70 m štrik tudi povedali, ko sem se vrnil s ture. Boh var to prej rečt! 😀

Dodaj odgovor