Zbiranje gradiva za zbornik Slovenski Alpinizem

Dopis alpinističnim kolektivom in posameznim alpinistom za zbiranje gradiva za zbornik Slovenski Alpinizem 2017, 2018, 2019 in 2020

Alpinističnim kolektivom, načelnikom ter posameznim alpinistkam in alpinistom.

Pozivamo vse alpinistične kolektive, načelnike ter posamezne alpinistke in alpiniste, da nam posredujejo vse podatke o opravljenih vzponih v Sloveniji in v tujini, opravljene poleti in pozimi v letih od 2017 do 2020. V poštev pridejo vsi prvenstveni vzponi, pomembnejše ponovitve (npr.: 1. PP, 2.PP, 1.ZP, 1.PZP …), pomembnejši alpinistični spusti ter vse odprave (ne glede ali so bile odprave uspešne ali ne ter ne glede na to ali so bile podprte s strani PZS ali izvedene v lastni režiji. V poštev pridejo vse odprava v izven evropskih gorstev, ne glede na cilj odprave).

Pošljite opise smeri, skice, (pregledne) fotografije sten z vrisanimi smermi, vse potrebne podatke in informacije, ki sodijo k opravljenim vzponom (poskusom).

Cilj KA je zbrati vse zgoraj omenjene vzpone, zato pozivamo vse akterje, da nam pošljejo potrebno gradivo. V nasprotnem primeru bo izdaja okrnjena, samo s podatki, ki jih imamo v arhivu KA. Vsak prvenstveni vzpon je ustvarjalno dejanje in skupaj s pomembnejšimi ponovitvami sodi v zbornik Slovenski alpinizem. Zbornik je zapis zgodovine slovenskega alpinizma, priznanje opravljenim vzponom ter hkrati smernica za naprej.


Rok za oddajo gradiva (zaželena je elektronska v doc. oz. docx. in jpeg fotografije_vsaj 200 DPI) je petek, 30. april 2021.

Gradivo pošljite v pregledni obliki in v mapah po letih na elektronski naslov: alpinizem@pzs.si, geslo: zbornik 2017/2020, ali po pošti na naslov: Planinska zveza Slovenije, Komisija za alpinizem, Ob železnici 30a, SI – 1000 Ljubljana


Če ste v preteklih zbornikih opazili kako napako ali če so bili kak vzpon, odprava ter kaka podrobnost izpuščeni, prosimo, da nas na to opozorite in nam pošljite dodatno gradivo.

Za morebitne nejasnosti se obrnite na:
– alpinizem@pzs.si, tel. 041 663 446

Omenjeni zborniki bodo izšli do konca leta 2021 v PDF obliki in eno tiskano kopijo za vse registrirane odseke in klube.

Hvala za sodelovanje in lep pozdrav.

Oto Žan, načelnik KA PZS

Dodaj odgovor