Skupna tura Dolomiti 2020

Dolomiti res nikoli ne razočarajo. Tokrat smo bili začarani od četrtka, 6.8. pa do nedelje 9.8.2020, vse dni v soncu.

Iz smeri Fedele

V ponedeljek pa: “V nevzdrži vročini sedim doma (Dolomiti majo mal boljš klimo) in priznam, da se težko zberem za pisanje, saj je telo še utrujeno, misli pa še vedno tam med gorami. Ogromno občutkov šiba v meni, vtisov, neponovljivih momentov – vriskanje od užitkov, kakšen spomin na strah, mir, hvaležnost, da me je tista skala zgrešila, tist k ti trga v glav in si čist sproščen – 100% ti, lakota, dehidracija, prvo mrzlo pivo po plezanju/tuširanju, poln Ken Hom vok, soferajnovci, naslednji dan pa “repeat”… Lepo je živet na tak način.”

Sanje

V četrtek se nas je večina soferjanovcev, zasedènih od dopoldanske vožnje zapodila proti prelazu Falzarego. Plezali smo v treh navezah, vsaka svojo smer in se kratko napleSali v kompaktni skali.

Vita, Timea, Žiga: Lagazuoi Piccolo – via Giordano (IV-/III, 180m)

Seba, Meta, Teja: Lagazuoi Piccolo – via Ardizzon (V-, 200m)

Matic, Blaž, Jerneja: Lagazuoi Piccolo – Centrale Del Pilastro (IV+, 220m) 

Na vrhu Lagazuoi Piccolo

Po plezanju smo se spustili do Colfosca. Plan je bil, da smo v kampu Colfosco a smo se zaradi nekaterih nevšečnosti premislili in na hitro odločili za premik v kamp Sass Dlacia (https://www.campingsassdlacia.it/en/campground-dolomites). Avgusta so kampi na polno zasedeni in rezervacije sploh ni mogoče dobiti, za “čeharjenje” pa nas je bilo preveč. Na srečo smo dobili super mesto v kampu pa še cena je bila zelo ugodna.

Naš kamp Sass Dlacia

Nova pogruntavščina: Ken Hom vok zmaga za kuhanje na skupnih turah

V petek smo plezali:

Seba, Meta, Vita: Pic Ciavazes – Little Micheluzzi (V-, 300m)

Andreja, Rok, Žiga: drugi Sella stolp – Kostner Dihedral (III+, 120m)

Matic, Timea, Jerneja: Mur de Pisciadu – via dalla Chiesa (IV, 450 m)

Milan, Blaž, Teja: Mur de Pisciadu – via dalla Chiesa (IV, 450 m) 

Roman, Bojana: prvi Sella stolp – Delenda Carthago (6b, 200m)

Vtis iz smeri Via dalla Chiesa (Teja):

“Super smer z veliko dobrimi oprimki in možnostmi za varovanje. Zadnje dva raztežaja predstavlja lažji svet, kjer lahko hitro zaideš iz smeri, vendar je Milan odlično vodil navezo in smer smo preplezali brez težav. Na vrhu smo uživali ob lepih razgledih in se smejali Milanovim prigodam. Sestopili smo mimo koče in naprej po markirani poti v dolino.”

 

Žiga prav, da gre še v Dolomite

Meti se kr smeji

Little Micheluzzi fajta Seba

Ja živjoooo iz pišaduja

Sobota:

Matic, Meta, Žiga: Sass Pordoi, Fedele (IV+, 500m)

Andreja, Rok, Vita: Mur de Pisciadu – via dalla Chiesa (IV, 450 m) 

Milan, Timea, Jerneja: Sass Pordoi – via Maria Kante (IV+, 300 m)

Seba, Teja, Blaž: drugi Sella stolp – Via Kasnapoff (V, 300m) 

Roman, Bojana: Mur de Pisciadu – Wounded knee (VI/VI- (A0), 430m)

Na vrhu Sella stolpa Blaž in Teja

Lušten dostop

Po 5 letih spet skupi na štriku

<3

Vtis iz smeri Fedele (Žiga):
“V soboto se naša naveza: Matic, Meta in Žiga odpravi proti Sass Pordoi splezati smer FEDELE IV + 500m. Po pričevanjih naše Andreje je smer hvale vredna in vredna ponovitve. Razgled, prepih pod nogami, in sveža voda pa zagotovljena. V smeri bi priporočal kot dodatno opremo neopren.”

Mokro

Po tuširanju

Vtis iz smeri via Maria Kante (Timea):
“Začetek smeri Via Maria Kante izgleda precej neobetavno, saj že takoj na začetku postreže z zelo zlizanim skalnim skokom in podobnim nadaljevanjem, ki sledi do prvega štanta. Vsi trije smo bili prvih 10 minut kar malo razočarani in polni upanja, da malo višje vseeno naletimo na tisto pravo dolomitsko skalo. In želje so se nam že v drugem raztežaju uresničile – skala za vriskat, ambient pa tudi. Meni je bila smer izredno lepa, noro izpostavljena, skala kompaktna in plezanje konstantno s kar nekaj detajlčki. Vse, kar bi si lahko želel v enem! Vtise malo pokvari zadnjih 200 metrov, ki je izredno naloženih in krušljivih, vse dobesedno leti dol in če imaš srečo pokasiraš le nekaj manjših kamnov, ampak za kletvice ni pravi čas, saj zgoraj ob ograji čaka kup ljudi, ki prispejo iz žičnice in navdušeno opazujejo, slikajo in snemajo te čudake, ki prilezejo po strmi grapi iz navpičnih sten. Sestop je zelo udoben – z žičnico v 5 minutah do parkirišča direktno na pivo. Z eno besedo čudovita smer! Najlepša hvala Milanu za več kot odlično odvodeno turo, ki jo zagotovo ne bova nikoli pozabili.”

Sonček na obrazu

Ujel smo gondolo!

Zmagovalna slika skupne ture Guido Milan Černilogar

Nedelja:

Roman, Bojana: Oscura della Luna – Legoland (6b, 200m)

… in ostali zganjanje visokega turizma ob osvežujočem jezeru pri Toblachu ter zaključek na pici v Lienzu.

Toblacher see

Restič paše

15 stopinjska voda je dost za nas

Tokrat smo naše Dolomite čarali Matic, Seba, Meta, Vita, Timea, Žiga, Jerneja, Teja, Blaž, Roman, Bojana, Milan, Andreja in Rok. Srečali smo se tudi z Jelko in Mirkom. Hvala vsakemu posebej. Face ste!

Žiga, Milan, Meta, Seba, Jerneja, Vita, Matic, Timea, Teja, Blaž (manjkata Roman in Bojana, Rok in Andreja)

 

 

Dodaj odgovor