Nedeljska “miss Julijcev” – smer Krobath-Metzger (S raz)

To nedeljo smo se z Lukom in Urošem odpravili v Zahodne Julijske Alpe v smer Krobath Metzger (V/V-, 550m) po severnem razu Trbiške Krniške špice. Sama gora nam je letošnjim tečajnikom že znana iz uvodne kondicijske ture.

Ker se pot po dolini Mrzlih vod peš kar vleče, kolesariti pa nismo imeli v planu, smo se  odločili za dostop iz doline Zajzere mimo koče Pellarini, nato prek škrbine, iz katere se lepo pokaže severna stran Trbiške Krniške špice. Od tu je do vstopa v smer le še kakšne pol ure hoje.

Smer je res lepa, po prvih nekaj raztežajih plezanja sledi malce manj prijeten mokri kamin (IV), po katerem pa se nato super skala in izpostavljenost le še stopnjujeta. Izpostaviti velja predvsem raztežaj nad votlino v zgornjem delu, ki je res lepo pokončen, hkrati pa je v njem polno “šalc” 🙂

V naši smeri je pred nami bila še italijanska naveza, v smeri desno od nas pa (smo kasneje izvedeli) znanci iz našega AO Kranj.

Sestopili smo prek šodrastih poličk prečno pod vrhom ter čez melišče, nato pa se pot priključi prej omenjeni poti dostopa, ter nazaj v dolino mimo koče Pellerini (z obveznim postankom seveda 🙂 )…

Obsijani Viš ob dostopu

Prvi pogled na smer Krobath Metzger

Uroš v začeteku tretjega raztežaja

Bitka s klinom, katero je le ta dobil

“Lepi” mokri kamin

Na “piknik placu” na vrhu smeri

Dolina Mrzle vode

Sestopna polička

Zadnji pogled na smer od blizu

Pogled iz terase koče Pellarini

Skica smeri Krobath-Metzger (S raz) – desno (vir: Tine Mihelič)

 

 

Dodaj odgovor