Slavje pod Zaplato

Proslavili 50 let vzpona in 77 let Francija Ekarja

Po 50-ih letih, ko so kot prvi Slovenci preplezali vzhodno Mont blanško steno, so se 24. oktobra 2019 na slavju pod Zaplato sestali takratni akterji: Franci Ekar, Iztok Belehar, Tomaž Jamnik in Polde Taler. Pridružil se jim je tudi načelnik AO Kranj, Miha Zupin. Po obujanju spominov so proslavili še Francijevih 77 let.

Kljub častitljivemu jubileju vsi še vedno dobro izgledajo

Kljub častitljivemu jubileju vsi še vedno dobro izgledajo

 

Sentinelle Rouge slikovita, atraktivno zahtevna plezalna smer v vzhodnem ostenju Brenve Mont Blanca katero so slovenski alpinisti prvič preplezali v  21. Julija 1969.

V spomin na osvojitev plezalne smeri Sentinelle Rouge, »Rdeče pred straže« ob 50. letnem zlatem jubileju so se v Novi vasi pod Zaplato zbrali vsi, na veliko veselje še živi, aktivni in žilavi člani obeh navez: Iztok Belehar, Franci Ekar, Tomaž Jamnik in Polde Taler. Smer so z velikim ponosom preplezali. Temu znamenitemu srečanju se je pridružil tudi sedanji načelnik  alpinističnega odseka PD Kranj, Miha Zupin, prav tako odličen alpinist.

Šestdeseta leta so zaznamovala slovenski alpinizem s programiranim osvajanjem, s strani Slovencev še ne preplezanih, velikih, zahtevnih plezalnih smeri v Dolomitih, Centralnih Alpah in ostalih tujih gorstvih. Končno se je zahotelo, da Slovenci dohitimo evropski alpinizem in se drugim narodom ob bok postavimo s svetovnimi alpinističnimi dosežki. Ta leta so bila pionirsko obdobje, o katerem je v letu 1962 v osrednjih medijih zapisal Marjan Keršič Belač, vrhunski alpinist in publicist, in sicer, da je slovenski alpinizem zašel v »mednarodno areno alpinizma«.

Takrat so bili prvič s strani Slovencev osvojeni odmevni plezalni vzponi v Alpah, Dolomitih – v ostenju zgornjih težavnostnih stopenj Velike Cine, Matterhornu, Mont Blancu – s plezanjem celotnega, zahtevnega Mont blanškega grebena – Peuterey. Tega je zmagovito osvojila jeseniška in kranjska naveza. Prve slovenske ponovitve vse težjih vzponov v tujini so se s kar največjo zavzetostjo in uspešnostjo nadaljevale. V tem sklopu se je zvrstila tudi težka plezalna smer Sentinelle Rouge, preplezana v letu 1969 s strani kranjskih alpinistov.

Ob letošnjem zlatem jubileju »Sentinelle Rouge« smo se spomnili tudi na kranjsko planinsko-alpinistično-popotništvo, ki obeležuje 120-letnico trdnega delovanja. V pestri veteranski alpinistični razpravi je tekla beseda tudi o vrednotah slovenskega planinstva in alpinizma. V sedanjosti so te drugačne. Srčnost in romantika sta žal vse bolj odsotna.

 

Viri:

  • Alpinistični razgledi  62 – 1967;
  • Glas 1969;
  • PV.

Dodaj odgovor