Skupna tura v Sappado

¨Ej, skupna ledna tura bo!¨ – Besede, ki so mi kar raznežile srce.

In tako smo se na hitro zbrali za 2 avta (4 naveze), rezervirali apartma in prav z veseljem odšli na podaljšan plezalni vikend v Italijo. Ker je bila zagnanost nekaterih po policistovem divjem mahanju z lopatko v temi ob zgodnji uri (očitno ga je res zeblo :D) očitno prevelika, smo potem nadaljevali v zmernem tempu naprej. V luštnem kiosku (tudi bar, kavarna in prodajalna spominkov vse v enem) malo pred Sappado, s prostorom za cca 8 ljudi se je vzdušje samo še stopnjevalo. Brez naglice smo okupirali celo prodajalnico, se dogovorili kaj gremo plezat in odšli dogodivščinam naproti 😀

Marko, Tadej, Matic in jaz smo odšli proti slapovom v Val Visdende, ki so imeli res kratek dostop (5 min), medtem ko so se Miha, Katarina R., Katarina L. in Grega (AO Cerkno) odločili za bolj ogrevalno turo v Settore Specchio di Biancaneve s 45 minutnim dostopom. Naš avto se je odločil, da gremo kar vsi skupaj v en slap, ker smo bili ravno tam, gužve ni bilo (še) in medtem, ko smo se dobesedno kuhali v slapu (vroče) so se naši sotrpini v sosednji dolini kar malo tresli od mraza.

Tisti dan smo splezali slapove: Carpe Diem (II, 3 +, 220 m) (Matic & Urša, Marko & Tadej), Futura (II, 4+, 150 m) (Matic & Urša, Marko & Tadej), Lo Specchio di Biancaneve (III, 3+, 240 m) (Grega & Katarina L.), skrajni levi krak Lo Specchio di Biancaneve (III, 4/4+, 240 m) (Miha & Katarina R.).

 

 

Po konkretni večerji so bili plani za drug dan že skovani in zjutraj smo (ponovno ne prezgodaj) napadli druge konce tam okoli. No, naš avto je odšel v tokrat v Settore Specchio di Biancaneve, z drugim avtom pa so krenili daljšemu dostopu naproti, v Anche l’orco. Medtem, ko je drugi avto pričakalo tihožitje narave, je nas 20 tečajnikov pod slapom.

Tokrat smo plezali Vertical (III, 4+, 180 m) (Matic & Urša), Cascata di Florit (III, 4, 180 m) (Marko & Tadej), Anche l’orco va in vacanza (III, 5, 250m) (Grega & Katarina L.) in levi del ledene zavese Palazzo di Cristalo (III, 4/4+, 90 m) (Miha & Katarina R.).

 

Zvečer je sledilo zasluženo sproščanje po večerji in niti ne toliko pozen odhod v posteljo. Sicer prebujanje za naju s Katarino R. niti ni bilo toliko pravljično, ker se je v najini sobi zjutraj prebudilo osje gnezdo in sva (si predstavljate) po hitrem postopku popokali (vključno z vso prtljago) iz sobe 😀 No, ko so bili vsi pripravljeni na odhod, smo se še zadnjič zapodili v dolino Val Visdende, ker poleg kratkega dostopa ponuja tudi krajše slapove in mikse. Medtem, ko te do slapu Futura pripelje samo sprehod čez cesto in malo brega, te na drugo stran ceste pričaka malo bolj ¨adrenalinski¨ dostop z zajlo, kamor se vpneš z gurtno (in staro vponko z matico) in se po rokah potegneš čez reko po zajli. Dobro ogrevanje, ni kaj. Klasično nas je pričakala četica italijanskih tečajnikov, vendar se nismo pustili motiti.

Plezali smo slapova Futura (II, 4+, 150 m) (Grega & Miha, Katarina & Katarina) in Diagonal (II, 4, 90 m) (Matic & Urša, Marko & Tadej), slednji pa je ponujal kar veliko variant, ki niso bile kar tako, bi človek rekel. Ko je še zadnja naveza priabzajlala na trdna tla, smo se vsi skupaj dobili pri istem kiosku kot na poti v Sappado (ker nam je bil res všeč) in nato krenili proti domu.

Povzetek ture: plezali smo in dobro smo se imeli! 🙂

Dodaj odgovor