VSESLOVENSKI ALPINISTIČNI TABOR (VSAT) in TABOR NEJCA ZAPLOTNIKA 17. 8. 2018–19. 8. 2018

Točne številke ne ve nihče, a tabora se je udeležilo toliko plezalcev, da je koča skoraj pokala po šivih. Okoli 30 jih je prespalo obe noči, skupaj pa nas je bilo več kot 45. Uganka, ki smo jo reševali, je bila, ali gneča v koči pomeni tudi gnečo v smereh. Šli smo preverit v naslednje smeri:

SZ raz Koroške Rinke

Igličeva (Mala Rinka)

Direktna (Štajerska Rinka)

Jernejev steber

Povšnarjeva zajeda (verjetno 3.P)

Trikot (z varianto vstopa po Povšnarjevi zajedi)

Jubilejna

3P (morda 1.PP ali 2.PP)

Indijansko poletje

Smer Jana Platenshusa

Alkajda (verjetno gre za 2.P)

Tomažev steber

Grintovčev steber

Dijaška

Nova centralna v Veliki babi

Kovkov sindrom

Zajeda Ekar-Jamnik

… in morda še katera.

 

V posameznih smereh je sicer prišlo do zastojev, v večini smeri pa čakanje zelene luči ali prehitevanje po levi (ali desni) ni bilo potrebno. Še največ kolone se je nabralo na »abzail pisti« v Dolgem hrbtu (tudi pri najboljšem toboganu v toplicah je potrebno počakat). Nekateri so s plezanjem začeli že v petek, spet drugi v soboto, za nedeljsko plezanje pa je bilo precej manj željnih skale – tudi velike klasike so samevale!

Petkov večer sta nam popestrila Janez Svoljšak in Tjaša Jelovčan, v soboto pa je predaval Tone Perčič. Z njimi smo podoživljali svojevrstne plezalne dogodivščine, v Tonetovih je nastopal tudi gospod iz naslova.

Udeleženci so bili iz društev: največ iz domačega AO Kranj, Radovljičani in Železničarji so kot redni udeleženci zadnjih let upravičili svoj sloves. Z nami so bili še AO Jesenice, »POT« športnega društva Fakultete za šport, Alpinističkog odsjeka HPD Željezničar Zagreb, Akademski alpinistični odsek, Freeapproved, AO Črnuče, AO Dovje-Mojstrana, Bricalp, AO Cerkno, AO Železničar Ljubljana.

Lepo je bilo, se vidimo prihodnje leto!

 

Miha Zupin in Katarina

Dodaj odgovor