Zajzera, ta leva od plošč v Nabojsu

Vedno bolj stari in betežni smo in komaj še najdemo čas za utrinek napisat …

Januarja 2015 sem bil z Rokom prvič v Zajzeri. Takrat sva samo gledala in nič kupila. Slapovi so bili zelo klavrni:

 

Po dveh letih se Lassie Jonny vrača in spleza slap, tokrat z debelim ledom:

V soboto smo tako šli z Jenkom in Janezom (v) Na-bojse. Pod slapovi smo bili prvi, kakopak, tako da smo še lahko izbirali kaj bomo plezali. Ko smo bili pripravljeni za štart pa so za nami začele prihajati procesije.

Kot je že Tanja iz ČAO napisala, je v Zimskih vzponih verjetno napačno označeno. Kar je v Kresalu Piccolo Nabois je dejansko La placca sinistra (leva plošča), ki smo jo plezali, desno pa La placca destra (desna plošča) od skupnih Le placche parallele (vzporednih plošč). Tako, malo italijanščine za imtermezzo. 🙂

Če se vrnemo k našemu izletu … Slap je zelo lep. Najprej postreže z več kot celim raztežajem konstantnega WI 3, s sidriščem na udobni ledni polici, prekriti s snegom, da si lahko izklesaš stope. Sledi dober raztežaj po snežni grapi, potem pa še dva cela raztežaja od zelo solidnega do mešanega ledu, ponekod puter, ponekod popolnoma suh led ali pa navidezni puter, ki ti cepin odbije kot bi ga v skalo zabil. Smeri sedaj ne manjka sidrišč s svedrovci. Samo malo je potrebno okrog sebe pogledat, da jih vidiš. Kljub temu je še vedno veliko možnosti varovanja samo na ledne vijake. Tudi že narejenih Abalakovov ne manjka.

Če smo že začeli smo tudi končali prvi. Spuste po vrvi smo si spet delili, zato smo bili hitro nazaj pod ploščami. Družbo so nam ob vzponu in povratku delali Cerkljani, ki so nam lepo popestrili dan, na koncu pa še pogostili z domačim priboljškom. 🙂 Hvala!

Za to, da ne bi bilo vse popolno so s svojimi pritožbami o padajočem ledu poskrbeli popoldanci, ki so šele začeli s plezanjem, ko smo se mi že vrnili. Kaj pa lahko pričakuješ, če ob 12h začneš plezat slap, s katerega ni sestopa, ampak so potrebni spusti po isti smeri? Na to jim je lahko odgovorilo kakih 20 zanamcev. Kljub temu smo imeli en lep dan z domačini pri tujcih. 🙂

Kot je Samo Pomočnik zapisal v navodilih, utrinek zaključujem s selfijem. 🙂

Op. a.: Nisem soliral. Samo soplezalca nista vajena selfijev.

Dodaj odgovor