Poročilo Kanada: 13.12.15-1.1.16

 

Po uri vožnje se ustaviva v Lac de Arch, kjer se nastaniva.

Najprej greva plezat na področje Kananaski v Thomas Evan Creek. Po uri dostopa prideva pod tri 100 meterske slapove. Zaradi gneče izbereva levega, 2 low 4 zero. Po dveh raztežajih trdega ledu sva na vrhu. Ker je v drugih dveh slapovih še gneča greva naprej po soteski, kjer preplezam Physio-Therapy in Green Monster.

Naslednji dan se odpeljeva na Icefield parkway. Z bolj prazni tankom se pripeljeva do Saskatchewan river crossing. Bencinska črpalka pa je tam žal čez zimo zaprat. Nekaj kilometorov naprej se ustaviva pri hostlu, kjer na srečo dobiva malo bencina. Odpeljeva se še malo naprej, parkirava in greva plezat Polar circus.  Do zadnjega dela plezava nenavezana. Gaziva in čistiva sneg z leda. prideva pod zadnje 4 raztežaje kjer se naveževa. Ker vrh smeri izgleda blizu, postiva ruzaka in lučki pod zadnjim delom. Ko prideva na vrh je že skoraj temno. V temi prideva nazaj do ruzakov, ki so bili odprti, stvari pa razmetane okoli. Krokarji so pogledali če je kaj za njih.  Lučki so na srečo pustili. Nadaljujeva z sestopom, večinoma se spuščava po vrvi. Odplejeva se proti domu, a nama je 15km pred Lake Luisom zmanjkalo bencina. Ker je prometa malo, prespiva. Prvi avto se mimo pelje okoli šestih zjutraj, kakšno uro kasneje nama nekdo ustavi. Marko gre z njim, vmes še enkrat štopa da pride do bencinske.  Vrne z kantico bencina in nadaljujeva pot.

Naslednje jutro parkirava na prakirišču za Stanley Headwall. Termometer kaže    -23. Po uri in pol prideva pod Nightmare of Wolf street. Lepa linija, z dvema kombiniranima raztežajema in dvema lednima. Prvi mix ob dobrih hookih ni težak, drugi pa ima bolj malo ledu ob prehodu čez streho, tako da je malo težje in zoprno saj je par metrov treba preplezati po zelo tankem ledu, nadaljevanje raztežaja postreže še z nekaj zahtevnimi prehodi v ledu. Zadnji raztežaj je zahteven, veliko gob in svečkastega ledu.
Zjutraj štartava malo kasneje, malo dostopa in hitro plezava krajše mix smeri v Haffner creek. Po ogrevanju greva višje po soteski do jame, kjer so težje smeri, vendar ne prideva do nje, ker je led v soteski pretanek za hojo. Vrneva se na začetek in splezava kar nekaj smeri dolgih do 15 metrov z lepimi izstopi po ledu.
Odpeljeva se na področje Field. Začneva v Carlsberg Column nadaljujeva z Cascade Kronenberg in zaključiva v Pilsner Pillar. Drugi slap postreže z lepim prehodom za svečo in strmim izstopom. Pilsner Pillar pa je na žalost zelo plezan in ima veliko lukenj, tako da ni bil preveč zahteven za splezat.
Okoli poldneva se odpeljeva proti Ghost valley. Po strmem, malo ledenem klancu, se spustiva z Big Hilla in doseževa posušeno strugo. Najna smer je na jugu, tako da bi se morala še nekaj kilometrov peljati vendar se odločiva da bova šla raje peš, kot pa da avto zakoplje v pesku ali pa napihanem snegu. Prespiva na sedežih. Zjutraj se odpraviva proti smeri Real big drip. Na srečo zadaneva dostop v temi. Orientirati se je zaradi gozda kar težko. Prvi raztežaj ima krušljivo skalo in skrite hooke. Drugi raztežaj je povsem leden, začne se s strmimi gobami, konča pa z manjšim previsom. Nasledji mix raztežaj je eden najzanimivejših, kar sva jih plezala, saj na sredini raztežaja splezaš skozi “luknjo” za svečo in tam plezaš naprej med ledom in skalo. Sledi kratek ledni ratzežaj okoli sveče in sva ven iz težjega. Naslednje dva ledna raztežaja presenetita in sta kar težka za oceno.

Po dnevu počitka  se vrneva v Stanley Headwall. Odločiva se za smer Suffer Machine. Smer se je dosedaj le enkrat potegnila do tal, tako da začenva na desni po skali. Plezanje je delikatno, po majhnih hookih in malo manj sporoščeno zaradi starih svedrovcev. Naprej sledijo trije raztežaji ledu, ki pa so zaradi trdega in mestoma kložastega ledu zporni za plezat.
Še enkrat se odpeljeva na Icefield parkway. Začneva z Murchison falls. Zaradi mraza je bil led zelo trd, tako da je šlo bolj počasi. Kljub nizki oceni sva se kar naplezala.
Naslednji dan greva v Cineplex cave, kejr v četrtem poizksu preplezam Stell Konan. Smer je zelo previsna z nekaj dolgimi gibi in nekaj slabimi hooki, na katerih moraš imeti nekaj sreče, da ob nihaju ostaneš gor.
Za zadnjo smer na tem področju izbereva Mixed master. Po lednem začetku, sledi prečka po krušljivi in naloženi skali v levo, nato en raztežaj položnega in tankega ledu. Vmeso še malo po snegu in sva pod zadnji ledni raztežajem. Začetek je zelo ozek in mestoma odstopljen, na srečo je po nekaj metrih v skali klin, višje je led širši in uspešno izplezava na vrh smeri.
Za zadnjo smer se vrhneva v Ghost valley. Dostop sva si malo podaljšala, saj sva parkirala na vrhu Big hilla. V temi prideva pod prvi slapo. Ko ga preplezava, ugotoviva da to ni Aquarius ampak Sunshine. Preberem opis in na srečo lahko prečiva naprej in prideva pod Aquarius. Opraviva z “dostopnim” slapov in prideva v amfiteater Recital hall. Na levi nad nama visi sveča nenarejene smeri Fearfull Symetri, na desni pa 75 metrov lednega stebra Rainbow Serpent. Začne se za 20 metri položnejšega ledu, da prideš do stebra. Prvi del je bil gobast. Po 60 metrih priplezal na udobno polico za svečo kjer naredim sidrišče. Sledi še zadnji raztežaj, ki je krajši, vendar v slabem, svečkastem ledu je plezanje, ob slabev varovanju, zahtevno. Zadnjih nekaj metrov sveče je obsijane s soncem, vendar zaradi mrazi ni nobene razlike v ledu, ki je na soncu ali pa v senci.

 

Zadnji dan sva se namesto vertikalnemu ledu posvetila horizontalnemu in pogleda kako Anže Kopitar igra v NHL.

Seznam smeri:
Vse smeri, razen Stell Koan, sem preplezal na pogled, Marko pa si je v večini kombiniranih raztežajih pomagal s tehniko.

Thomas Evan Creek:
– 2 low 4 zero: 90m Wi4
– Physio-Therapy: 40m, M7 Wi5
– Green Monster: 30m, Wi4+

Icefield Parkway:
– Polar circus: 700m Wi5
– Murchison falls: 200m Wi4+
– Mixed master: 300m Wi5 M4
– Cineplex cave: Stell Koan: 25m M13+

Stanley Headwall:
– Nightmare on Wolf street: 175m M7+ Wi6+
– Suffer Machine: 200m M7 Wi5

Field:
– Carlsberg Column: 150m Wi5
– Cascade Kronenberg: 90m Wi5+
– Pilsner Pillar 60m Wi5+

Ghost valley:
– Real big drip: 200m M8 Wi6+
– Sunshine: 45m Wi3+
– Aquarius: 60m Wi4
– Rainbow Serpent: 75m Wi6

 

Še video na Youtube:
https://youtu.be/GPTO_zhO0l0

 

 

Janez Svoljšak

Dodaj odgovor