Kalymnos

Ko smo bili pred šestimi leti na skupni turi v Meteori, so nam na vprašanje “Kje pa so vsi plezalci?” Grki odgovorili: “Sedaj se pleza na Kalymnosu!” 🙂

Naša kranjsko-tržiška skupina se je za prvomajski neoddih odpravila v to meko previsnega športnega plezanja. Materiala je toliko, da smo študiranje smeri (RedPoint) skoraj povsem opustili in plezali predvsem na sajt in na flash (nekdo pač mora zihrat:). Za pokušino: Sevasti 7b na flash (Neža Vombergar, Eva Flajnik) ter RP (Maša Pučko), Aphrodite 7a+ na flash (Katja Draksler, Eva, Neža) ter Kastor 7a na sajt (Neža, Eva a.k.a. “cheap 7a”) in RP (Teja Škofic). Tržiška naveza (Ajda Remškar in Karin Erjavec) je šla še dlje, do 7b (Ajda +?) na sajt, točni podatki so v Tržiču:). Pogosto slišan stavek je bil tudi: “Pa kaj se je treba ljudem tolk obešat v teh 7a-jih? Primeš tele avtobuse pa greš…”:) Posameznih sektorjev skoraj nismo obiskali več kot 1x, saj jih je za 10 dni čisto preveč.

Seveda Kalymnos med drugim ponuja za en cel restday druge zabave: potapljaški muzej, slikovit zaliv Vathy, gugalnica na naravnem oboku v sektorju Palace…, drugi restday je bil že na sosednjem otoku (Telendos), ki je bil v zadnjih nekaj letih središče opremljanja novih smeri “na Kalymnosu”. Na otoku drugače bolj kot ne vse po starem, f. krize se na prvi pogled niti ne opazi, bojda pa se je populacija otoka v zadnjih petih letih zmanjšala za tretjino. Plezalno gledano je bil opazno nižji nivo kvalitete plezalcev glede na jesenske termine, za primer: sektor Grande Grotta (en najbolj markantnih) je bil prvi dan povsem prazen, kar je nepredstavljivo za jesenski čas.

Če vas zanimajo načini transporta in nastanitve ter pripadajoče cene, izvolite: vožnja do Bergama (cca 500km, benz cena odvisna od avtomobila, cestnine 25€ v eno smer), tam parkiranje za 10-14 dni 50-60€, let z Ryanairom na Kos (150€ s 15kg prtljage), 15€ taksi od letališča do porta Mastichari (do 4 osebe), 6€ barka iz Kosa na Kalymnos, cca 15€ taksi iz Pothie v Masouri. Tam so studii cca 10-12€ na glavo na noč, scooter 10€ na dan, bencina pokuriš malo. Barka na Telendos 2€ v eno smer, za plezalce 5€ (karkoli že to pomeni, najbrž peljejo bližje glavnim sektorjem). Cene hrane so približno enake našim, restavracije mora za odtenek cenejše, okusi vsekakor odlični, razen pizze.

  1. Vidm da punce že kr orenk zategujejo … fajn fajn 🙂

  2. Hvala za link. 🙂
    Zdej si že nakazal, kam gremo naslednjič. 🙂

  3. A čez šest let? :))

  4. Ja. 🙂

Dodaj odgovor