Meteora

Kalambaka, Grčija, 27.4.-4.5.2013

Meteora je na seznamu UNESCOve svetovne kulturne in naravne dediščine. Znana je predvsem po samostanih, ki so bili zgrajeni na slikovitih naravnih stolpih iz peščenjaka. Ta konglomeratna kamnina privablja poleg ogromno turistov tudi veliko plezalcev od vsepovsod. Grčija je bila za našo skupno turo plan B, ampak mislim, da nam vseeno ni bilo hudega, obratno – imeli smo se super. V sproščeni grški klimi in dobrem vremenu smo tako uživali cele dneve, ki so kar leteli mimo. Občutek imam, da nam je cel teden plezanja minil hitreje, kot pa 17 ur vožnje v eno smer. V četrtek smo imeli dan za počitek, ampak smo popoldne vseeno vsi šli nekam plezat, saj nismo mogli poležavati v kampu. V petek smo na 250 m dolgi smeri doživeli ploho in tako iz prve roke preverili trditev v plezalnem vodniku iz leta 1986, da je tudi v manjšem deževju možno povsem normalno plezati, saj se stene zaradi razgrete skale zelo hitro posušijo. Po poti domov smo se ustavili v Prilepu. Za balvane je bilo premalo motivacije, zato smo v mestu samo spili kavo. Če smo bili že na ogledu znamenitosti, smo se morali ustavili še v Skopju na skopskem pivu in čewapih. Makedonijo smo zapustili s polnim, 40 % cenejšim avtomobilskim rezervoarjem in neutrudljivim šoferjem pridrveli domov.

Veliko več slik: od mene in od Štefi.
Edit: Svoje slike je naložil še Sašo.

  1. Glede na fotke ste se mel ful dobr – roadtriiiip:) BTW: Koliko so se vam krušili/lomili oprimki?

  2. Mislš rečt fafki? 🙂

  3. Tisto, kar je veliko plezano, drži vse, brez izjeme. Sva šla pa z Matejem na en oddaljen stolp, k ni nič plezan – se je vidlo že na dostopu, ker je blo vse zaraščeno, nič shojeno, tam je pa kr šlo ven – oprimki, stopi, vse! 🙂 sem dvakrat fajn odletu. K sreč sem drugi plezal.

  4. Mam podobne izkušnje, ampak iz abzajla – neobljuden stolp, 1m levo/desno od abzajl piste smo z dotikom 5kilske ffke dol prožl – kokr v slapu:)

Dodaj odgovor