10 Dni prave zimske idile v Rjukanu

Naša avantura se je začela 9. februarja, ko se je naša ekipa, sestavljena iz petih Slovencev (Andraž Jereb iz AO Kranj, Marko Guna, Neža Mulej in Maja Modic iz AO Rašica in Gregor Šegel iz AO LJ Matica) in petih hrvaških plezalcev, odpravila v dolino Rjukan, ki leži zahodno od Osla, glavnega mesta Norveške.

V Rjukan smo prispeli že v petek, Gregor in Marko pa sta se nam pridružila v nedeljo. Ob prihodu je sledila zabava v čast Gregorjevi zmagi v lednem plezanju, kar je še dodatno popestrilo naš trip. Čestikeee Gregorju za zmago!!!

Ob pristanku na letališču Torp smo takoj začutili ostrino prave zime, ki nas je nato spremljala skozi celotno desetdnevno bivanje. Po pristanku na letališču Torp smo prevzeli najet avtomobil.

Ena izmed ključnih prednosti našega potovanja v Rjukan je bila ugodna letalska povezava, ki smo jo našli preko družbe Ryanair, direkten let iz Zagreba do letališča Torp.

Naše bivališče v prijetnih lesenih hiškah znotraj kampa nam je zaradi bližine slapov omogočalo, da nam za dostop do naših plezalnih ciljev ni bilo treba vstajati prev zgodaj.

Plezanje je zaznamovalo naš vsakdan. Dolina Rjukan ponuja obilo slapov, ki se razkrijejo že med vožnjo skozi dolino.

Prvi dan smo posvetili vplezavanju v led, kar je bila dragocena priložnost, saj doma, razen obiska Mlačce v Mojstrani, takšnih izkušenj skorajda ni mogoče dobiti.

Naslednje dni smo preživeli v raziskovanju in plezanju po slapovih. Čeprav dolina ponuja predvsem enoraztežajne smeri in manj možnosti za daljše vzpone, daljše od treh raztežajev, smo našli obilo ledu, ki nam je omogočil, da smo se dobro naplezali. Ok še vedno boste našli 10+ zelo lepih večraztežajnih slapov, ki segajo od ocene WI3 pa vse do WI7.

Med našim desetdnevnim bivanjem v dolini Rjukan je bila povprečna temperatura okrog -10 stopinj Celzija, kar je dodatno poudarilo zimsko idilo. A ne le mraz, Rjukan je poseben tudi po tem, da velja za eno izmed mest z najmanj sončnimi dnevi na svetu. Ta značilnost je dodala edinstven pridih naši izkušnji, saj smo večino dni preživeli obkroženi z mehkim sijem, ki je preseval skozi oblake, namesto s svetlim sončnim žarom.

Po šestih dneh plezanja in odkrivanja ledenih slapov doline Rjukan, smo si privoščili zaslužen dan počitka. Odločili smo se, da ta ‘off’ dan izkoristimo za obisk lokalnega bazena in savne. Ta izbira se je izkazala za več kot odlično 😉

Sklenili smo deset čudovitih dni, polnih izzivov in doživetij na ledu. Brez skrbi, še se vrnemo na Norveško.

Povezava do vodnička, če koga zamika obisk: Vodniček

Dodaj odgovor