Zimska skupna tura alpinistične šole 2023/24

V soboto 27. 1. 2024 smo se tečajniki letošnje alpinistične šole odpravili na zimsko turo, naš cilj pa je bila 2181 metrov visoka Vrtača.

Že prejšnjo soboto smo tečajniki na Zelenici imeli lavinsko delavnico pod vodstvom GRS in pa prikaz zimske tehnike. Prvotno smo izvedbo zimske ture tako načrtovali že za prejšnjo nedeljo, a smo jo zaradi velike količine novozapadlega snega prestavili na naslednji vikend.

Malo preden se je začelo četrtkovo predavanje nas je Nejc seznanil z dejstvom, da bomo verjetno enkrat čez vikend izvedli skupno turo, naslednji dan pa smo na mail prejeli obvestilo, da se odpravljamo na Vrtačo po Y grapi. Tako smo se v soboto ob šestih zjutraj zbrali na parkirišču na Ljubelju, kjer so nas pričakale mnogo bolj prijetne temperature kot pa prejšnji vikend.

Tako smo se v temi s čelkami na glavah povzpeli do Zelenice, kjer so nas pričakali tudi prvi sončni žarki. Naredili smo krajši postanek, potem pa nadaljevali proti dolini Suhega ruševja. Tam smo si nadeli tudi pasove z vso potrebno opremo, čelade in dereze, ter poprijeli za cepine. Naša pot se je od tu začela strmo vzpenjati, kmalu pa smo tudi ugotovili, da smo mogoče malenkost skrenili s predvidene poti in se ne vzpenjamo po Y grapi, ampak po eni izmed sosednjih grap (v koči smo kasneje ugotovili, da gre najverjetneje za osrednjo grapo). Ob izstopu nas je čakalo še nekaj vzpona po grebenu, potem pa smo dokaj hitro dosegli vrh.

Na vrhu smo se malo odpočili, naredili nekaj fotografij, Nejc pa nas je seznanil z imeni bližnjih in daljnih gora, ki smo jih lahko opazovali v daljavi. Nato pa je sledil še spust po južni strani nazaj do Zelenice, kjer smo potrenirali še ustavljanje s cepinom, v koči pa opravili še kratko analizo ture.

Tečajniki smo čez dan neizmerno uživali, saj je bilo vreme odlično, pravtako tudi snežne razmere, vse pohvale pa gredo tudi našim inštruktorjem za super izvedbo same ture.

Dodaj odgovor