Mala Mojstrovka, Župančičeva

Prijeten uvod v zimo. 🙂

Preden začnemo z resnejšimi smermi, smo tečajniki počasi začeli nabirati zimske vzpon(čk)e. Prejšnjo soboto smo se v družbi soferajnovcev vzpeli na Malo Mojstrovko. Že med vožnjo sta jasno nebo in krasna jutranja zarja napovedovala čudovit dan. Izvedeli smo tudi, da je pred nami ekipa (pred)lanskih tečajnikov in si takoj mislili: “Super, bodo poročali, kakšne so razmere!” Ker je letošnja zima do začetka tega tedna rahlo skoparila s snegom, je bila cesta na Vršič kopna in normalno prevozna. Fantje niso bili navdušeni nad predlaganim zgodnjim startom, zato smo turo začeli šele ob 8.30.

V domačih krajih je bilo toplo in nizke temperature na startu so končno pričarale občutek zime!

Z Vršiča smo se odpravili po plazu v smeri proti Nad Šitom glavi. Hvaležni za obstoječo gaz, kjer so se nam visoke “štapne” še malo udirale, smo se vzpeli do stene, od koder se levo vstopi v Pripravniško grapo, desno pa v Župančičevo smer. Vmes smo v daljavi po levem plazu opazovali množičen obisk običajne poti, ki vodi na Grebenc in naprej na MM. V Butinarjevi grapi je nekdo obračal, po kateri bomo šli pa mi gor? Najprej hitro tja, kamor gre še cesar peš, nato pa čelado, dereze in pasove z opremo gor, cepine v roke ter ready, steady, go. Ker Pripravniška grapa še ni bila zgažena, smo se odločili za stopnišče v Župančičevi. Sneg je bil vseh sort, večinoma sipek, mestoma napihan, skorjast, a bi snežno podlago generalno laično ocenili za »fajn«. 🙂

Krasen in hiter vzpon vse do razpotja tik pod vrhom MM, kjer so gorniki nekaj deset metrov nad nami prožili kar precej snega, saj nič ni držalo. Po hitrem premisleku in ogledu skice smo se odmaknili in zagrizli v levo varianto, kjer nas je v vesinah čakal kratek skalni skok z ledom, ki ni bil dovolj zalit. Jernej in Matic sta predlagala, da se za vsak slučaj »pozihramo«. A smo mi slučajno v Župančičevi plezali miks – kva pa to?! 😂 Hec, čisto premalo skale za miks.

Vrh je postregel s čudovitimi razgledi na mogočne vršace v zimski preobleki in z močnimi sunki vetra. Sledila je skupinska fotografija za utrinek in gasa dol proti Vršiču. Z veliko mero previdnosti smo sestopili po Grebencu in nadaljevali do velikega plazu. Videli smo, da je bila v Pripravniški grapi že narejena gaz, a smo zaradi sipkega snega sestopili rajši po običajni poti. Mehka snežna odeja, ki se je precej predirala, je bila našim kolenom zelo prijazna.

Zgodnja ekipa: Jerry, Kristjan, Urh, Urban, ena punca (nihče je ni predstavil)

Ekipa 2: Jerry M., Matic, Matej, Ana, Miha, Monika, Rok, Tanja

Analizo smo vsi skupaj opravili v Erjavčevi koči. Zgodnja ekipa se je morala kar potruditi desno pod vrhom – dobro smo se odločili za leve vesine.

.

.

.

Naj dodam še to …

En vikend pred tem smo imeli na Zelenici spoznavanje zimske tehnike z urjenjem le-te. Seveda smo morali preizkusiti gibanje z derezami in cepini, zato smo šli v nedeljo na Begunjščico po Centralni grapi. Snežne razmere so bile odlične, vse do vrha smo se sprehodili po utrjenih “štapnah”, le megla in veter nam nista ravno lepšala dneva. Nimam pojma, koliko minusa je kazal termometer. V dobri družbi se itak nimaš kaj pritoževati nad mrazom, malo hitreje stopiš, pa je. Pod budnim očesom Urše K. smo varno sestopili po Šentanskem plazu in v Karavli analizirali aktivno dopoldne.

Hvala vsem sodelujočim za prikaz, spremstvo in dragocene povratne informacije!

Dodaj odgovor