Dolomiti – Od Cortine preko Selle do Marmolade

12 dni sva se sama potepala po Dolomitih. Začela sva v nama dobro poznani Cortini. Dolomitov res ni potrebno dodatno opevati, saj vas večina že ve, da nas razvajajo in navdušujejo predvsem z odlično skalo in izpostavljenim plezanjem. Odločila sva se za par klasičnih, da testirava glavo in par navrtanih smeri, da testirava formo. Vse spodnje smeri toplo priporočam.

Col dei Bos, Alvera in Gaudeamus

Cinque Torri, Finlandia

Sass Dlacia, Chernobil

Nato sva se preselila v smeri Selle, kjer sem bila prvič, ampak definitivno ne zadnjič. Čudovit ambient in super plezanje. Plezala sva v 1. Sella Tower, Delenda Carrago. Skala tukaj je mogoče nekoliko bolj gladka, ampak ne v smislu zlizana, ampak drugačna kamnina. Z enim očesom sva bila že pri končnem cilju – Marmeladi in vreme naju je nekako prepričalo, da sva Sello pustila dokaj nedotaknjeno.

Zaključila sva v Marmeladi v smeri – Don Quixote – vsekakor smeri, ki bi si zaslužila svoj utrinek. Stena z veliko začetnico, ki ponudi res kompleksno plezanje. Odločila sva se, da ne prespiva, ampak ponoči narediva dostop in s sončnim vzhodom začneva s plezanjem. Ocene so nekoliko zasoljene in kmalu nama je postalo jasno da IV+i dobro dišijo po konkretnih V-kah. Pri ocenah lahko dodate od pol do ene ocene in bo kar realno. Do police narediva 14 raztežajev in sva relativno hitra.

Drugih 10 raztežajev, z izjemo 2, res ponudi izpostavljeno in pokončno plezanje. Detajl je nabit, osebno bi rekla, da lahko pričakujete 6b, ki pa ga je treba splezati prosto, saj varovanje ne omogoča česa drugega. Tukaj mi je postalo jasno, zakaj je v steni toliko opreme, ki omogoči vračanje (samo do detajla – kasneje ne več). Kot da plazenje ni že dovolj težko in plezalke ne žulijo dovolj, se nama v zadnjih petih raztežajih pridružita se dež in toča, kar naju malo upočasni.

Po 10 h končno vrh. Olajšanje in ponos hkrati. Glede sestopa pa za vse, ki vas smer mika lahko povem, da naredite 3 polne spuste, da pridete čez vse špaltne. Sestop čez ledenik je nevaren in zahteva polno ledeniško opremo. Midva tega nisva vedela, kljub preverjanju številnih informacij, zato sva se odločila za bivak in se zjutraj v dolino varno vrnila z gondolo.

Dodaj odgovor