Centralna smer – Zadnji Prisojnik

V soboto, 18.6., sva se z Klemenom odpravila v dolino Krnice kjer sva imela izbrani cilj vzhodno steno Zadnjega Prisojnika. Dostop je lahek, kratek in prijeten. Dopoldansko sonce v steni pa ne preveč.

Vzhodna stena Zadnjega Prisojnika

Smer se začne po rampi, ki ne presega ocene II-III. Po dveh raztežajih lepe zajede prideš do izpostavljene prečke, ki je prvi detajl.

Prvi detajl.

Po prečki nadaljuješ po kaminu, ki se konča na gredi. Nato iščeš prehod do naslednjega kamina, ki te preseneti z svojo težavnostjo glede na oceno v skici.

Tu smer pride na veliko polico ki preči celetno steno. Nadaljuješ višje po njej dokler ne najdeš prehoda do kamina v sredini stene. A pred njem je na vrsti še drugi detajl.

Drugi detajl, ki je bolj navpičen kot zgleda na sliki

Za detajlom je na vrsti, meni osebno, najlepši raztežaj. Dobrih 5m najlepše luske in rahlo previsnega kamina, v najbolj kvalitetni skali v smeri. Res dobr!

Klemen v luski nato ga čaka še kamin.

Za zaključek te čaka neocenjen prehod (predvidevam da V) čez zaporo kamina in raztežaj lepe plezarije, da izplezaš ven iz stene. Ko se smer konča je potrebno splezati še 100m I-II do raza v Zadnjem Prisojniku. Nato sestopiš po markirani poti na Vršič.

Smer je fantastična, v vseh ratežajih te čaka resno plezanje, razen na polici ki preči steno. Te si kar vesel, kjer si lahko vzames trenutek za počitek, da si napolniš baterije. Skala je ves čas odlična in kompaktna z izjemo enega kamina in lažje prečke kjer isčeš prehode. Priporočam!

Srečno!

Skica smeri, če bo kdo imel željo ponoviti.

Dodaj odgovor