Sončna Košutica, 16.1.2022

V nedeljo, 16. januarja smo se nekateri tečajniki odzvali vabilu inštruktorjev na pohodno turo na Košutico. Nekaj minut čez sedmo uro zjutraj smo bili že pripravljeni s polno zimsko opremo na parkirišču pri cestarski bajti pod Ljubeljem. Odlično razpoloženi smo se pognali proti planini Korošici, pri koči smo si privoščili prvi postanek. Malo smo se okrepčali, uživali v razgledih, si izmenjali tovor (s seboj smo nesli še 3 vrvi – njih uporabo bo bralec uvidel nekoliko kasneje) in krenili dalje po vzhodni poti.

Pri koči na planini Korošica smo že uživali v razgledih.

 

Naprej smo na nekaterih mestih nekoliko iskali prehode skozi ruševje oziroma se je ponekod kar globoko prediralo. Gaženje skozi pršič smo kmalu morali zamenjati s hojo po zbitem, mestoma poledenelem snegu. Opremili smo se z derezami, cepini in čeladami ter tako nadaljevali do vrha Košutice.

Tudi z vrha so bili razgledi čudoviti.

Čeprav je bila v prvotnem planu krožna pot, smo zaradi razmer za povratek vseeno izbrali pot, po kateri smo se prej vzpenjali.

Spontano ob sestopu

 

Za popestritev dneva so inštruktorji poskrbeli s ponovitvijo zimske tehnike. Na primernem mestu smo se »utaborili«, se razdelili v dve manjši skupini in obnovili praktične veščine, ki smo jih pred dobrim tednom pridobivali na Krvavcu: spust na 2 cepina, varovanje prvega / drugega v zimskih razmerah, iskanje žolne, prerez in preizkus stabilnosti snežne odeje, ustavljanje s cepinom. Ponovitev je bila nadvse koristna in prav nič dolgočasna – med vajami smo popolnoma pozabili na čas.

Prva skupina: uf, kolk smo že pozabil od zadnjič!

 

Druga skupina – »iskanje žolne« 🙂

 

Okoli treh popoldan smo spakirali opremo v nahrbtnike in se dobre volje odpravili v dolino. Še vedno so nas spremljali čudoviti razgledi, predvsem proti grebenu Košute. Med potjo smo se večkrat za kratek čas ustavili in si ogledovali možnosti, ki jih omenjeni greben ponuja… ampak to pa kdaj drugič.

Razgledi ob povratku

 

Pri vozilih smo opravili še analizo ture in rekli nekaj besed glede planov za naprej. Podprli smo se z dobrotami iz prtljažnika, a ker nas je zeblo smo se šli pogret še malo više v gostišče. Za nami je bil lep dan v gorah.

Dodaj odgovor