Razmere so, pa očitno vsaj še nekaj časa bodo!

Po dolgih (in iskreno povedano tudi zelo uživaških) treh mesecih smučanja so se razmere v visokogorju končno stabilizirale in omogočile dobro plezarijo. Zaradi velike količine snega je večina smeri zalitih “do amena” in so posledično tudi malenkost lažje kot v bolj skromnih zimah. Da bo zadeva iz vidika aktualnosti razmer bolj informativna sem vzpone kronološko obrnil – torej najnovejši/zadnji so na začetku.

 

BRANA – Grapa ob Zgornjem Stebru II+/4, M (10.4.2021)

V soboto sva se z Vidom (AO Železničar) zaradi ne preveč obetajoče vremenske napovedi podala v relativno kratko (160m) smer v Brani. Že iz spletne kamere na Kamniškem sedlu se je videlo, da je smer dobro zalita. Razmere so bile zelo dobre, od dna pa do vrha je bil sneg trd in omogočil, da sva z izjemo zadnjega težjega raztežaja smer preplezala nenavezana. Smer je sicer kar strma in konstantna, tako da je navezovanje sredi smeri lahko zelo težavno. Izstopila sva po prečki levo (in malenkost navzdol) proti Spodnjemu stebru in potem ostro v desno ter po lažjih vesinah izplezala do stika s Šijo Brane in potem nazaj do koče.

Vstop v strmi del smeri - sneg na levi je bil relativno slab, tako da sva se zbasala pod zagozdenim balvanom na levi. Smer od daleč - ves čas se držiš skrajno desnega dela stene.

 

STORŽIČ – Kramarjeva smer III/2-3 (3.4.2021)

Za ta dan so bile po 12. uri napovedane padavine, zato sva se z Anžetom odločila za časovno gledano dokaj kratko turo v teh razmerah. Pripelje se do Doma pod Storžičem, tako da si “en dva tri” na vstopu v smer. V preteklem tednu so poletne temperature naredile veliko škodo, tako da je bila podlaga takrat zaradi razmočenosti objektivno dokaj slaba, ponoči pa je na njo padlo še cca 15-20cm novega snega (od tega v spodnji polovici smeri večinoma babje pšeno). Ker sva bila po novem sneženju prva je bilo potrebno celotno smer zgaziti na novo, kar pa iz vidika ambienta niti ni bilo tako slabo – kdo pa si res želi hoditi po neskončnem “štenghausu”, kot je to običajno za tako oblegano smer 😀 Je bil pa toliko bolj zoprn sestop, saj se je v spodnji polovici Petega žrela udiralo do kolen…

Vremenarji so zadeli v nulo.. na vrhu še v soncu, po sestopu pa se je že povsod zaprlo.

 

VELIKI VRH – Mošeniška smer III/3 (24.3.2021)

Ker je na lagerju še kar nekaj starega dopusta sva se z Vidom (AO Železničar) odločila, da se sredi tedna podava v smer kjer so predhodniki poročali o zelo dobrih razmerah. V spodnjem strmem delu je bil na določeni delih led sicer že dokaj tanek, ampak še vedno dovolj dober za neproblematičen vzpon. Ker sva šla samo z enim avtom sem bil zelo vesel, ko sem pri vzponu zagledal soferajnovca, s katerima smo se potem skupaj vračali preko Matizovca nazaj k izhodišču in potem do prve trgovine na skupno analizo – Luka in Primož, hvala še enkrat!!

 

PRISOJNIK – Desni slap WI4+ (20.3.2021)

To je bil verjetno en izmed zadnjih vikendov, ko so bile razmere v slapovih še vedno dobre, zato sva z Vidom v oblačno/sneženem zaspanem jutru oba polna pričakovanj hitela proti vstopu. Razmere so bile v prvem raztežaju malenkost slabše, so bili pa po drugi strani vsi ostali zelo dobri – tudi sveča je bila v zelo dobrem stanju, tako da je šlo letos končno brez obvoza po levi. =)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VELIKI VRH – Prontarska smer III/3 (6.3.2021)

Z Juretom sva pri vstopu v smer kar malo obstala, ko sva pred sabo zagledala 4 naveze. Za smer sva bila midva sicer dogovorjena že cel teden, k velikemu obisku pa je verjetno botrovala objava o dobrih razmerah dan ali dva prej. Ker so bile razmere resnično vrhunske sva se po kratkem posvetu odločila, da smer splezava nenavezana in znotraj enega (in pol) raztežaja (seveda po predhodnem strinjanju ostalih navez) prehitela vse 4 naveze po desni – v hribih pač veljajo drugi “prometni” predpisi! Manever je bil zelo uspešen, zato sta kmalu za nama z istim pristopom sledila še Jošt (ČAO) in Alenka (AAO) – hvala bogu oz. kar njima za prevoz nazaj do izhodišča, ker kot prava gorenjca sva bila z Juretom samo z enim avtomobilom… =)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MALO MEŠANO – Butinarjeva, Centralna, Lenuhova, Zeleniška & Rožičeva 

Ker so bile tudi za smučanje v tem mesecu dokaj dobre razmere sem pridno izkoriščal lepe ter sedaj že relativno dolge popoldneve in se občasno sam, občasno pa v družbi prijateljev s smučmi povzpel po zgoraj omenjenih smereh ter potem smučal po raznoraznih variantah navzdol (Centralna, Y, Vzhodna, ..). Zelenica in njena okolica s kratkim dostopom in velikim naborom raznoraznih smeri ponuja res širok spekter zabave, podobno pa velja tudi za okolico Vršiča – samo vožnja do tja ni tako kratka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glede na velike količine snega in zalitost smeri bo veselja v prihodnjih tednih še veliko.. upajmo samo, da bo vreme stabilno in ne tipično aprilsko!

  1. Priden!

Dodaj odgovor