Zimski vikendi tečajnikov 2020/21

Tečajniki 2020/21 smo prav posebna generacija. Naši lanski predhodniki so se proti koncu šole že spoprijeli s korona omejitvami. Mi pa smo že v samem začetku globoko zabredli v njih. Ampak mi se ne damo J in hvala vsem inštruktorjem, ki nas kljub vsem omejitvam vodite in spremljate.

Po jesenskem uvodnem predavanju in uvodni turi se je vsa naša šola preselila na splet. Približno na dva tedna smo poslušali že veliko predavanj. Teme poznate.

Velika in Mala Mojstrovka

A alpinisti ne bi bili alpinisti, če ne bi izkoristili prve možnosti tudi za praktični del. In tečajniki, ki imamo korona abstinenčno krizo, smo takoj zgrabili za priložnost. Ker smo skalno tehniko morali premakniti na pomlad, smo začeli kar z zimsko tehniko. Tako smo se zadnji vikend v februarju zbrali na Kriški planini pod Krvavcem. Po skupinah do deset ljudi (!!!) smo skupaj z inštruktorji obdelali hojo z derezami in zaustavljanje s cepinom, gibanje naveze in varovanje v snegu ter sidrišča za spust v snegu in spust ob vrvi. Popoldne so prišli še člani GRS in nas učili rokovanja z lavinsko opremo. Glede na to, da je bila to naša prva praksa, nam je menda šlo kar dobro.

V nedeljo smo se potem odpravili na Mojstrovko. Razmere so bile odlične, tako da smo brez težav zlezli Pripravniško grapo. Vzpeli smo se še na Malo in Veliko Mojstrovko. Pri sestopu pa smo nekoliko zavistno pogledovali proti tistim našimi, ki so se prej namučili in nesli gor tudi smuči. Za vajo smo še enkrat naredili prerez in test snežne odeje in na Vršiču še nekoliko povadili ustavljanje s cepinom. Analiza vikenda ob domačih dobrotah pa je zdaj že ustaljena praksa naših tečajniških podvigov. Tako da se že zato splača priti zraven.

Ledna tehnika v Mlačci

En vikend kasneje nas je čakala še ledna tehnika, tokrat v Mlačci, kjer je ostalo še nekaj ledu za nas. Spet smo se pridno držali pravil in vse manevre izvajali po majhnih skupinah. Učili smo se dela z lednimi vijaki, izdelave sidrišča v ledu, priprave abalaka za spust ob vrvi. Seveda pa smo se preizkusili tudi v lednem plezanju. Tudi tu smo prav uživali. S tem se je zaključil uradni zimski del šole.

Naslednje dni so sledile prostovoljne zimske ture ob spremstvu naših inštruktorjev. Begunjščica je bila te dni res oblegana. Še dobro, da smo se izognili klasičnemu pristopu in smo v nedeljo splezali Ostržkovo grapo, sestopili pa po Centralni. V sredo popoldne smo pogledali še na drugo stran skale in zlezli Lenuhovo, sestopili pa po Zahodni grapi. Snega je bilo dovolj in tudi ura dneva je bila vedno prava, tako da nismo imeli nikjer večjih težav. Za nas tečajnike prava uživancija.

 

Begunjščica; Ostržkova in Lenuhova

Dodaj odgovor