To pa je razgled! Smer Debelakove

Le kam naj gremo, ko nam odpade tabor? Plezat, kaj pa naj. In tako smo šli.

Glede na napovedi nam je bilo hitro jasno, da se plezalni tabor prestavi. Vendar glede na to, da bo nedelja ok se hitro dogovorimo da jo izkoristimo za eno dolgo klasiko. Andraž in moja malenkost, kot zagnana predstavnika tečajcev, se dogovoriva z Lukom za plezanje v severni steni Velike Mojstrovke. Vremenska napoved nam obljublja SV veter in jasno in hladno jutro. Idealne razmere, pravi Luka.

Ob 8:00 se ob jasnem in hladnem jutru odpravimo iz Vršiča proti Severni steni Mojstrovke. V dobri uri in pol pridemo do vstopa v smer, še prej pa dobro pregledamo skico in oris smeri z vstopom, ker se vsi trije v smer podajamo prvič, in glede na pripovedovanja ostalih soferajnovcev je orientacija v smeri ključnega pomena. Glede na to da je stara klasika, je orientacija kar zahtevna.

Pa se podamo v smer, Luka kot vodilni suvereno vse do vrha in midva z manjšimi težavami za njim. Smer je skoraj v celoti opremljena s klini vendar dodatna varovala še kako pridejo prav. Glede kakovosti skale pa naj na hitro omenim povprečni spodnji del, NEVARNO podrt vstop v kamin v raztežaju nad prečko, tam velika skala že ob najmanjšem dotiku grozi da zleti v dolino direktno po smeri….tam je potrebna izredna previdnost!!! Erozija našim hribom ne prizanaša. V zadnjem delu, ko zapustimo kamin, pa je plezarija po stebrih in razu vse do vrha več kot odlična.

Razgled na dolino in Jalovec s konkretnim prepihom pod nogami pa zagotovljen skozi celotno smer.

Dobro viden vstop v smer.

    Prečenje snežišč.

Na srečo nas je megla spremljala le kratek čas.

Spodnji raztežaji gredo po  razmeroma lahkem a naloženem svetu.

Slavna prečka z konkretnim prepihom pod nogami.

Mal pavze je treba met 🙂

Pogled na Steber revežev, je že v planu 🙂

Zadnji kamin, nato pa po razu na vrh.

 Zadovoljstvo na vrhu po uspešno preplezani smeri.

Po  napornem dnevu pa smo se pridružili ostalim soferajnovcev na pivu in pici. Hvala Luku za turo ter Katarini in Roku za povabilo na zaključek dneva v dobri družbi.

Naj vas še enkrat spomnim na nevarnost pred vstopom v zadnji kamin, pa Srečno.

Dodaj odgovor