Bogovska grapa, Šplevta

V soboto, 15. 2. 2020, se je na podlagi ideje Matica organizirala zimska tura na Šplevto, po Bogovski grapi. Nabralo se nas je 5 tečajnikov (Vid, Luka Ž., Jerneja, Timea, Teja) pod vodstvom Matica in še 5 izkušenejših aktivnih članov (Luka, Mojca, Miha, Tina in Renata). Iz Kokrice smo se odpravili čez prelaz Vršič proti Zadnjici. Z avtom smo se uspeli pripeljat do tovorne žičnice pod Pogačnikovim domom na Kriških podih, od kjer smo približno ob pol 8h štartali. Z dobrim tempom smo bili v manj kot dveh urah hoje po gozdu na vstopu, kjer so se začele zimske razmere.

Vstop v grapo zapira prvi ledni skok, ki je bil precej manjši kot po navadi, zato smo ga hitro prečili. Nadaljevali smo po grapi in na desni zagledali slap, po katerem je plezanje že zaključevala naveza pred nami. Odločili smo se, da bomo našo turo popestrili, in smo se namesto grape odločili za približno 30 metrski ledni skok – kar se je izkazalo za odlično izbiro. Lepo zalit skok sta Matic in Luka preplezala v vodstvu, ostali pa smo jima sledili kot drugi v navezi. V nadaljevanju sta nas čakala še dva krajša ledna skoka. Prvega smo obšli po desni, drugega pa smo brez težav preplezali. V zadnjem delu grape je bil sneg lepo predelan, vendar se je proti vrhu že konkretno talil.

Po izstopu iz grape nam je ostala le še kratka pot do vrha, kjer so se nam ponudili čudoviti razgledi na okoliške hribe. Na vrhu smo se spet srečali z ostalimi člani naše ture, ki so med čakanjem na nas (tečajnike), na soncu  dobili  že nekaj lepe barve. Še mi smo se okrepčali, povadili orientacijo in se odpravili nazaj v dolino. Pozno popoldne smo prispeli nazaj do izhodišča in turo zaključili z odlično pico in pivom.

Zares lepa zimska tura, z lednimi skoki za popestritev in čudovitimi razgledi.

Hvala Maticu in ostalim za vodenje, potrpežljivost in super dan!

Hvala AO Kranj za pivo in povrnjene potne stroške!

Dodaj odgovor