Ledna tehnika

Preteklo nedeljo smo imeli tečajniki alpinistične šole prikaz ledne tehnike v slapovih pod Prisankom. Po poledeneli cesti smo se že pred sedmo uro pripeljali do Koče na gozdu, kjer smo parkirali in se peš odpravili proti slapovom. Tam smo se razdelili v tri skupine.

Prva je vadila izdelavo sidrišč v ledu in gibanje naveze. Inštruktorji so nam razdelil ledne vijake. Razložil so nam, kako najti pravo mesto za njihovo pritrditev in pod kakšnim kotom se jih namešča.

 

Druga skupina je vadila izdelavo abalaka in ostale tehnike za spust po vrvi v ledu. Izdelava vertikalnega abalaka nam je kar uspevala, pri horizontalnem pa smo imeli nemalo težav pri ujemanju vrtin iz obeh strani.

Nato je v tretji skupini končno prišlo na vrsto plezanje. Večina tečajnikov nas je v slapovih plezala prvič in je to bila za nas povsem nova izkušnja. Plezali smo varovani od zgoraj in spoznavali, da je potrebno uporabiti kar precej moči za gibanje s cepini in derezami.

Vreme nam ni bilo preveč naklonjeno, saj je občasno snežilo, kar pa ni pokvarilo razpoloženja.

Na koncu smo si ogledali še uporabo snežne sablje in snežnega sidra, ki se pri nas sicer redko uporabljata. Sta pa nepogrešljiva za spust po vrvi v večno zasneženih Andih.

Pred odhodom domov  je v Koči na gozdu sledila analiza, kjer smo z inštruktorji predebatirali tako močne kot tudi šibke točke našega plezanja.

Bila je čudovita nedelja. Hvala inštruktorjem za potrpežljivost ter ekipi za družbo.

Dodaj odgovor