Turnosmučarski seminar

V nedeljo, 5.3.2017, je Andraž Šparovec na Zelenici izpeljal Turnosmučarski seminar. Na Ljubelju je (občasno) deževalo, od koče Vrtača naprej pa (občasno) snežilo. Tako smo kar najbolje izkoristili ta dan.

Prvič udeležene na turni smuki je Andraž pospremil in med samim vzponom pokazal in razložil tehniko vzpenjanja. Ostali smo bolj ali manj hitro (N. Kuharja pač nihče ni prehitel) prišli do koče in tam na toplem počakali.

Po pavzi in malici smo pred kočo pogledali kako se izdelajo nosila za poškodovanega s pomočjo smuči, smučarskih / pohodnih palic in pomožnih vrvic. Prav tako smo videli kako so se včasih, ko smučarskih kož še nismo poznali, s smučmi vzpenjali s pomočjo pomožnih vrvic. To je danes še vedno uporabno vedeti, saj se lahko zgodi, da pozabiš kože in turo tako vsaj za silo še vseeno lahko izpelješ. V teoriji in praksi smo si ogledali tudi uporabo lavinske žolne, razlike, prednosti in slabosti med analogno in digitalno žolno, ter tehniko iskanja z žolno. Nato smo se razdelili v skupine in v treh praktičnih postajah tudi mi sami izvedli vse prikazano.

Sledil je še skupni vzpon na Vrh Ljubeljščice, smuk najprej do Doma na Zelenici in po kratki analizi še do Ljubelja. Teren pred parkiriščem je zaradi dežja povsem poledenel ali kopen in ta dan ni bil smučljiv do avta. Ampak kakor danes gledam spletne kamere se je to že popravilo.

 

 

  1. Pogumni smo pršli do avta 😋

  2. oz. mal odtrgani 😉 😉

Dodaj odgovor