TEČAJNIŠKA SKUPNA TURA – VIPAVA

V soboto 12. 10. smo imeli tečajniki alpinistične šole skupno plezalno turo. Ker je letos naša skupina zelo velika, ni bilo dovolj inštruktorjev, da bi organizirali dvodnevno turo, tako da smo šli plezati samo za en dan. Razdelili so nas v dve skupini – ena je šla plezat v Osp, naša, ki je bila sestavljena v glavnem iz začetnikov v plezanju, pa je šla v Vipavo.

Pod StenoNa parkirišču pred kampom Tura smo se tečajniki pridno zbrali precej pred domenjeno uro ob osmih zjutraj in s tem Sebastjanu pripravili prijetno presenečenje. Zato smo se lahko tudi, takoj ko smo pričakali inštruktorje, razporedili v naveze, si nabrali potrebno opremo in se odpravili v smeri.

Nekaj nas je šlo najprej plezat smer Steber (težavnost 4c), drugi pa so šli bolj na desno plezat Nikolajevo smer in Smer skozi okno. Pod smermi smo z inštruktorji ponovili, kaj vse je treba dvojno preveriti pred plezanjem in kako se varuje plezalca, nato pa so inštruktorji začeli plezati, mi pa za njimi.

Na začetku nas je vse malo zeblo, saj je Naši Plezalcizjutraj v Vipavi pihala Burja, a smo se že po prvem cugu ogreli, tako da smo preostanek dneva le še uživali. Steber ni nikomur delal težav in kmalu smo imeli na vrhu smeri priložnost povaditi še spust po vrvi. Ker smo to smer preplezali že do enajstih, smo imeli dovolj časa še za eno smer in tako smo šli eni plezat Trikot (težavnost 4b+/c) eni pa Raz stebra (težavnost 5b/b+).

Vrh StebraTrikot se nam je kljub lažji oceni vsem zdel težji od Stebra, je bil pa zato toliko bolj zanimiv. Na vrhu Trikota smo se srečali z navezami pod vodstvom Sebastjana, ki so plezale bolj desno, in se za njimi po ferati spustili nazaj do kampa. Skupini, ki je šla plezat Raz stebra je njihova smer delala večje preglavice in iz stene se jim je uspelo vrniti šele, ko se je že delala tema.

Po uspešnem dnevu plezanja smo v piceriji na Placu z inštruktorji še predebatirali kako nam je tečajnikom šlo plezanje. Inštruktorji z nami ne bi mogli biti bolj zadovoljni, nam tečajnikom pa se je ta dan tudi zdel nepozaben.

Dodaj odgovor