2. tekma Zahodne lige 2016, balvani, Radovljica

Kje so meje?

Balvanska tekma za pokal Zahodne lige v Radovljici 2015 je bila prelomnica ob kateri se jebilo treba zamisliti, na kakšen način se lotiti organizacije naslednjih tekmovanj. Nastopil je 301 plezalec. Za leto 2016 smo spremenili skoraj vse. Povečali smo plezalne površine, zagotovili ogrevalno steno, zaprli tekmovalni prostor, odprli tribune. Brez tega si letos izvedbe tekmovanja sploh ne predstavljam.

Na letošnji tekmo je bilo prijavljenih neverjetnih 406 plezalcev, nastopilo pa jih je je prav tako osupljivih 366. V obeh cicibanskih skupinah je nastopilo okrog 100 plezalcev in zato smo čas plezanja obakrat podaljšali na 135 minut. Kljub vsemu smo tekmovanje v starejših kategorijah izpeljati v razpisanih rokih.

Zanimivo pa je, da je morda ravno znatno povečanje plezalnih površin posredno povzročilo nekaj bolj nerodnih padcev kot v prejšnjih letih. Zaradi veliko več prostora, so si postavljalci smeri lahko privoščili tudi določene gibe v prečni smeri. Za razliko od plezanja v vertikalni smeri so zaradi tega plezalci večkrat v neravnotežnem položaju iz katerega je v primeru padca precej težje ujeti primeren položaj za pristanek na blazinah.

Plezalci imajo zelo radi zanimive in raznolike balvanske probleme. To je verjetno tudi eden od vzrokov, da radi pihajajo na tekmi v Radovljico. Po drugi strani pa v žaru borbe z zahtevnimi gibi lahko zelo hitro pade pozornost pri izbiri načina za padec na blazino. Vsekakor bo temeljita analiza dogajanja na obeh letošnjih tekmah ena od naših prvih prioritet. Za naslednje tekmovanje moramo najti čim boljši kompromis med zanimivostjo za tekmovalce in njihovo varnostjo. Predvsem pa bomo morali vsi organizatorji pri takem številu plezalcev upoštevati tudi njihovo telesno pripravljenost in količino treninga, ki so ga namenili pristajanju na blazine. Seveda je to tudi naloga za trenerje in same plezalce. Plezalni vzpon se ne zaključi na zadnjem oprimku, ampak šele po varnem odhodu izpod stene.

Sedaj se začenjajo priprave za organizacijo tekem za pokal regij iRCC 2017 in pokal Zahodne lige 2017. V primeru večjih sprememb bomo vse zainteresirane o njih poskusili čim ustrezneje obvestiti. Zaenkrat lahko zapišem le predvidena datuma: 5. marec 2017 je za tekmo iRCC, 11. marec pa za Zahodno ligo.

Prvič je bilo mogoče rezultate tekme ZL spremljati tudi v živo

Program so razvili člani ŠPO Radovljica in ga bomo v bodočnosti še dodelali.
Tekmovanje je bilo sproti tudi slikovno spremljano na facebook.com/sporadovljica1/

Pavel Škofic

Dodaj odgovor