Bafa Gölü

Med tem ko so Turki praznovali Bayram in žrtvovali živino smo skupaj z člani tukajšnjega kluba SUDOSK (neke vrste ferajn brez šanka) plezali v Bafi.
Regija se lahko pohvali za bogato zgodovino. Najstarejše najdbe segajo v kameno dobo (slike na skalah). Skozi čas so se menjavali različni naseljenci teh krajev, od Hititov, Grkov, Bizantincev in na koncu Turkov. Prebivalci se večinoma ukvarjajo z živinorejo, čebelarstvom in nekaj malega z turizmom. Jezero je kar veliko in na žalost ni primerno za kopanje saj je voda onesnažena, čeprav je del zaščitenega območja.
Plezanje v regiji se je začelo leta 2003 in se od takrat razvija v počasnem tempu. V vodničku je opisanih 550 problemov na 270 balvanih, potencial je neskončen. Glavna gonilna sila tukajšnjega plezanja je Zorbey Aktuyun, ki je tudi avtor večine smeri in vodnika. Celotna regija je razdeljena na 21 sektorjev. Balvani so granitni in vseh možnih obil in velikosti. Nekih posebnih nevarnosti ni razen sem pa tja kakšen škorpijon ali kača.
Ob 8:00 smo se vkrcali na letalo v Istanbulu in okoli 11:00 prispeli v Bafo. Po kratkem ogledu baznega tabora smo se odločili, da bomo šotore raje postavili na vrtu enega izmed mnogih penzionov okoli jezera. Od organizatorja smo si sposodili 3 crash pade, kupili vodniček in se napotili do penziona Pelikan, ki je bil naš dom naslednjih 5 dni.
Prvi dan smo plezali v sektorju Ilk Bahce, ki je lociran takoj za vasjo. Prvi stik z balvanskim plezanjem je bil kar zanimiv. Največji sektor je Hanuman kjer smo plezali drugi in tretji dan. Balvani v Bafi so granitni in kar hitro požirajo kožo na prstih tako, da smo imeli tui dovolj časa za slack line in podobne reči.
Med našim obiskom se je v Bafi ustavila tudi karavana Petzl Roc Tripa. Vsak večer so pripravili zabavo in projekcije različnih filmov.
Za razliko od ostalih sektorjev so v Sakarkayi problemi bolj koži prijazni saj gre za drugačno vrsto granita, ki ni tako zrnast. Sektor je poimenovan po vasi, ki je od Bafe oddaljena približno pol ure vožnje. Hvala Petzlu, ker so častili prevoz! Vas se nahaja na 800 metrih tako, da vročina ni bila prehuda. Balvani se nametani v ličnem borovem gozdu. Prisotnih tudi nekaj visokih poči tako, da smo se preizkusili tudi v tem stilu plezanja in malo trenirali psiho. Zadnji dan smo namenili počitku in prehrani.
Bafo priporočam, ker je poceni, domačini so gostoljubni in plezanje odlično.

Dodaj odgovor