Les Calanques, Francija

Za prvomajske praznike se nas je 12 članov AO Kranj odpravilo raziskovat plezališča in druge znamenitosti v področje Les Calanques v Franciji, ki je od leta 2007 tudi nacionalni park. Park se nahaja ob morju v neposredni bližini drugega največjega mesta v Franciji, Marseille.

Naša baza je bila na vzhodnem obrobju parka v mestecu Cassis, kjer se nahaja tudi edini kamp v tem območju. Kamp je zelo lepo urejen, prijetne parcele, veliko zelenja, pitna voda, topla voda jim pa občasno malo nagaja  Tuširanje po celodnevnem kolovratenju naokrog je bilo namreč zvečer prav osvežujoče, no, mogoče to potem malo kompenzirajo z dokaj normalnimi cenami za francoske razmere. V kampu se nahaja tudi A4 tiskalnik, s pomočjo katerega vam ob poljubnem (večinoma nočnem) času natisnejo obvestilo, da ljudje okrog vas tudi spijo. Čudno.

Gremo plezat. Praktično do vseh plezališč je potrebno računati, vključno z 20 minutno vožnjo, na uro dostopa, le izjemoma so plezališča blizu ceste. Plezališč je na izbiro precej, tako da se za vsakega najde nekaj. Skala je apnenec, predvsem čisto nad morjem tudi zelo ostra, medtem ko malo bolj v notranjosti lahko občutite tudi lepo spolirane oprimke od mnogih rok/nog, ki so se stegovale tam čez.
Plezali smo tudi dolge, opremljene smeri. Spet so smeri vseh težavnostnih stopenj, tako da je vsakdo lahko našel skalo primerno svojemu znanju in ambicijam. Smeri so dolžine nekje do 150 m, sestopi pa mešano – nekje po drugi strani hriba dol in tudi malo gor, drugje pa spust po vrvi.

Vreme je bilo večinoma sončno z srednje močni vetrom, le v soboto nas je presenetila še ploha sredi dneva. Po vseh dogodivščinah je sledila, za šoferje, še precej mučna nočna vožnja domov. 11 dolgočasnih ur.

  1. Kul. 🙂

Dodaj odgovor